Gå til sidens hovedinnhold

Landbrukskontoret: Det er lov å hjelpe rådyrene med mat – men du må søke

Artikkelen er over 2 år gammel

– Ønsker man å hjelpe rådyrene og andre hjortedyr gjennom vinteren fins det alternativer til fôring, skriver Halldis Linde Lie, rådgiver i Landbrukskontoret for Ringerike og Hole.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en hard vinter for hjortedyrene våre med mye snø og kulde, som trolig vil føre til en stor knekk i rådyrstammen.

Mattilsynet har innført et forbud mot fôring av ville hjortedyr som følge av skrantesyke (CWD) som er påvist på villrein i Nordfjella og tre elg i Trøndelag og en hjort i Møre og Romsdal. Forbudet skal hindre at sykdommen skal spre seg ved store ansamlinger av hjortedyr.

LES OGSÅ: Rådyr skader jordbærplanter

Det er åpnet for dispensasjon fra fôringsforbudet etter søknad. Begrunnelsen er enten som nødfôring som følge av en særs hard vinter eller for å hindre trafikkulykker. Dersom man vil søke om fôring må man tenke nøye på hva man skal fôre med, i tillegg til at man legger fôringsplassene slik at dyrene ikke må krysse trafikkerte veier.

Fôringsplasser må holdes under daglig oppsyn for at man skal få avdekke eventuelle sykdomstegn på dyrene. Oppdages det sykdom må lokale viltmyndighetene og Mattilsynet varsles. Søknader rettes til det lokale landbrukskontoret som tar saken videre til Mattilsynet.

Hjortedyrene vil prøve å spare mest mulig energi på forflytning og leting etter mat. Ønsker man å hjelpe rådyrene og andre hjortedyr gjennom vinteren fins det alternativer til fôring. Brøyting av skogsbilveier er et av de viktigste tiltakene grunneiere og skogeiere kan gjøre.

Der det er rådyrtrekk kan man tråkke til snøen på disse stedene for å lette framkommeligheten for dyrene. Har grunneier i tillegg småtrær og busker av rogn, osp, selje eller bjørk stående langs veien eller der hjortevilt oppholder seg, oppfordres det til å felle disse. Dette gir tilgang til skudd og kvister de ellers ikke har tilgang til.

Flater etter vinterens hogster gir ofte dyrene etterlengtet tilgang til føde. Holdes veier åpne og hogstavfallet snøfritt gir det godt bidrag til kosten. Dette kan være nok til å holde dyrene i live gjennom vårknipa.

LES OGSÅ: Krevende vinter for vilt: – Det blir en kjempeknekk i rådyrstammen

Kommentarer til denne saken