Gå til sidens hovedinnhold

Åtteåringer på Facebook?

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg synes ikke barneskoleelever har noe på sosiale medier å gjøre, og jeg kan si at i mange tilfeller har ikke foreldrene noen kontroll over hva barna gjør og sier og legger ut på nett, skriver Ida Golberg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg husker hvordan det var å være 13 år gammel og være på Facebook for første gang. Endelig hadde man en profil, kunne velge et profilbilde, få venner på nettet og poste ting som man ville. Jeg var en av ganske mange som ikke fikk Facebook før det var lovlig. Sånn er det ikke lenger.

Jeg har folk ned til fjerdeklasse som vil følge meg på Instagram eller legge meg til på Facebook.

Barn som er så unge som åtte år har kontoer på de fleste sosiale mediene som finnes, og foreldrene skal ha stor tillit og kontroll på sine egne barn om dette skal gå fint senere.

Grunnen er at de ikke er gamle nok til å forstå hva man skal gjøre og ikke gjøre på nett, og de forstår ikke påvirkningskraften det kan ha.

De aller færreste vet at det er vurdert 16-års aldersgrense på Instagram og Facebook. Grunnen til dette ser jeg ganske godt nå som 18-åring og kan tenke tilbake på hvor lite vi egentlig visste om påvirkningen fra sosiale medier da vi gikk i 8. klasse.

Les også

– Foreldrene får ikke med seg alt

Facebook ble mye brukt til nettmobbing, anonyme meldinger og stygge kommentarer, uten at det ble regulert på noen som helst måte. Vi fikk vite om sider man kunne snakke med helt fremmede, der de ofte spurte om navnet vårt, om telefonnummeret vårt. Jeg kan tenke meg at det var mange som sa ja og ga det bort.

Det er mye snakk om påvirkningskraften til sosiale medier om dagen. Ungdommer som føler de må se bedre ut hele tiden, stresset over å få nok likes og følgere for å bli bekreftet og godtatt. IG

På apper som Vine og Musikal.ly får gutter og jenter millioner av følgere. Jo flere mennesker som følger deg, jo større blir presset om å gjøre noe bra. Og jo færre folk som følger deg, jo større blir presset om å få flere.

Sosiale medier er nettopp sosialt. Det er gøy, det er en måte å holde kontakt, og å dele det man opplever og mener på en god måte. Men bruk av sosiale medier i så ung alder kan fort føre til økt press og situasjoner man ikke vil ende opp i uansett hvor gammel man er. En 16-åring er også bedre rustet til å vite hva som er lurt å poste og ikke, og hva man kommer til å ønske var borte fra nettet noen år senere.

Jeg synes ikke barneskoleelever har noe på sosiale medier å gjøre, og jeg kan si at i mange tilfeller har ikke foreldrene noen kontroll over hva barna gjør og sier og legger ut på nett.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.