Sykkelbukser og skam

Ida Golberg, skribent.

Ida Golberg, skribent. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvordan står det til med holdningene våre? Skribent Ida Golberg håper at årets russejenter slipper å gå med sykkelbukse under dressen for å unngå voldtekt.

DEL

Puls - kommentaer 

Etter alt som har skjedd rundt voldtektssaken i Hemsedal den siste tiden, har dette med voldtekt blitt et stort tema. Men det er så ufattelig vanskelig å snakke om!

Det er et sårt tema med store mørketall, men likevel har ungdommer og voksne klart å skape en stor diskusjon rundt det hele.

BAKGRUNN: Amal Aden: – Voldtekt kan ødelegge liv

Jeg skal ta opp en liten del av det, nå som russetiden nærmer seg. (Og selvfølgelig er det ikke bare jenter som blir voldtatt, heller ikke bare gutter som voldtar, men etter det vi vet er dette flertallet av tilfellene.)

Jeg satt på skolen og skulle planlegge den beskjedne russefeiringen vi skal ha (i forhold til mange andre), og vi kom inn på temaet landstreff. For ja, skal vi bruke penger på det?

Vi begynte å regne på det, og fant ut at prisene for hotell er skyhøye i forhold til prisene på å sove i campen på treffet.

Men vi, som er to jenter, tenkte at ikke faen om vi sover i den campen. Og så tenkte vi på hvor trist det var at vi måtte bry oss om sånt.

Politiet foreslo sykkelbukser under russeklærne til alle døgnets tider, for da var det vanskelig å bli utsatt for noe.

Du kan aldri drikke mye, aldri gå alene, aldri dra rundt med noen folk man ikke helt kjenner. Så er det spørsmålet alle stiller men ingen egentlig helt får svar på, hvorfor skal jenter ta ansvaret for det her?

Hvorfor får jenter skylden om det skjer noe? Nei det kan jo ikke være noen andres feil, hun er jo russ.

Det står på russekortet hennes at hun sier «ja til alt». Hun var jo så full. Hun hadde det jo så gøy. Hun husket det jo ikke neste morgen uansett.

I russetiden må man være forsiktig, ja. Men dette vet vi jo. Vi trenger ikke høre det flere ganger nå.

Så denne stakkars jenta da, hun som får høre at alt var bare hennes skyld. Tror dere hun kommer til å glemme det nå? Tror dere hun noen gang kommer til å føle noe annet enn skyld?

I russetiden må man være forsiktig, ja. Men dette vet vi jo. Vi trenger ikke høre det flere ganger nå.

Det vi trenger er å bli ordentlig tatt vare på om noe skulle skje. Etter alt som har skjedd har jeg enda ikke forstått hvordan ingenting ser ut til å ha endret seg når det kommer til holdninger og sikkerhet rundt voldtekt.

Noe må skje nå. Helst før russetiden så vi slipper maset om sykkelbukser i år igjen.

LES FLERE KOMMENTARER FRA SAMME SKRIBENT:

LES OGSÅ: Max Zetterdahl Hagen: Én ungdoms pilegrimsreise (Leserinnlegg)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags