– Må det være et slikt voldsomt volum, selv klokka 4-5 om natta?

Leserne er uenige om hvor mye bråk man skal tåle fra russebilene. Illustrasjonsfoto: Frode Johansen

Leserne er uenige om hvor mye bråk man skal tåle fra russebilene. Illustrasjonsfoto: Frode Johansen

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– La russen få feire utdanningen sin! skrev russemamma Stine Frydenlund i et leserinnlegg. Reaksjonene var mange på vår Facebook-side. Mens noen er enige med russemammaen, er andre kritiske til det de mener er en stadig mer utagerende festing.

– Fordi de spiller så høy musikk i bilene sine at hele huset våkner når de kjører forbi 150-200m. unna? Det er kjipt med småbarn i hus... Greit å feire, og å ha det gøy. Jeg har vært russ selv. Men må det være et slikt voldsomt volum, selv klokka 4-5 om natta? spør Trude Langvad.

– Var nok ikke noe bedre dere nå dere var russ, men et kjent problem blant voksne er at de har glemt at dem var unge selv en gang, svarer Kjetil Grymyr.

–  Er vel bedere med høy musikk om natten en slåssing og dop. Noen få dager får en tåle, skriver Vanja Andersen.

Elise Marie Skjerdal foreslår at russemammaen og innleggsforfatter Stine Frydenlund tilbyr russen å sette bilene på tunet hennes for å feire der.

– Hadde jeg eid mitt eget tun så hadde de vært hjertelig velkomne! Her gis mat til de som trenger det gjennom feiringa, og vi stiller også med mat til russefeiringen både natt til 1. mai og natt til 17. mai, så jeg håper ihvertfall at JEG bidrar til at de får en flott feiring, svarer Stine Frydenlund.

Hanna Håker skriver at det å være russ ikke er det samme som å ha en lisens til å gjøre akkurat hva en vil, når en vil og med hvem som helst.

– Tenker at feiring er ok, men ikke helt uten grenser og hensyn. Det har liksom gått litt av skaftet med pengebruk, russebusser, festing, sex, lyd, drikking, voldtekter og fæle sanger. Som med alt annet, det gjelder selvsagt ikke alle, skriver hun.

– Norge er vel det eneste land hvor man feirer i hele 4 uker en " avsluttet " skolegang før den er avsluttet... Har aldri forstått det og aldri fått et vettug svar, skriver Regina Angelika Lammers.

Gunnar Breivik stusser også på tidspunktet for feiringen.

– Hvilken utdanning? Det er jo etter russetiden at utdanningen begynner. La russen få feire at dem er fer dig med videregående, men en kollektiv fyllefest er vel ikke måten. Bruk av 100.000 kr brukt opp på 3 uker, ( uten å huske noe ) er vel heller ikke måten. Vet at dette ikke gjelder alle, men slik russefeiringen har utviklet seg er det jo ikke så rart at mange av elevene stryker til eksamen. Forberedelsen til feiringen starter allerede første året på vg, skriver han.

– Jeg har vært russ for noen tiår siden og klager ikke. Russ er for meg ensbetydende med at nå er det vår. Vi hadde så klart ikke slike anlegg. Spør en de unge om å dempe seg litt gjør nok de fleste det, tror Lillian Iren Bjerke.

– La nå russen få holde på de få ukene i året det gjelder, litt må man tåle, mener Kari-Anne Skogsberg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags