Ida Golberg: Nederst på rangstigen

Ingen bør bli presset til å være med på russebil, skriver Ida Golberg i ukens Puls-kommentar.

Ingen bør bli presset til å være med på russebil, skriver Ida Golberg i ukens Puls-kommentar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Om man er vandreruss, grupperuss, vanruss eller bussruss så burde ikke det ha noe å si for hvordan vi ser på hverandre og snakker om hverandre, skriver Ida Golberg.

DEL

Puls - kommentarDet virker som om vi aldri blir helt ferdig med å snakke om russetiden. Stadig flere russesanger ligger på topplistene, stadig flere følger busser, biler og grupper på Instagram, Facebook og Snapchat, og nå som Skam har tatt av, har russetiden blitt et internasjonalt fenomen også.

Vår generasjon har en eller annen rar fascinasjon for røde og blå bukser, sene kvelder, bass som kan forstyrre hjerterytmen og det fellesskapet vi får ved å feste sammen. Russetiden har aldri vært så populær, og det har heller ikke vært så mange temaer man kan ta opp rundt russekulturen.

I fjor tok jeg valget om jeg i det hele tatt skulle være russ eller ikke. Jeg møtte overraskende mye motstand da jeg fortalte en del av vennene mine at jeg vurderte å bare droppe hele russetiden. Det endte med at jeg bestilte russepakka i høst, med bukse og lue og alt som hører til. Likevel vil jeg ikke være på noen bil eller gruppe. Hver gang jeg sier at jeg ikke er på noen gruppe, føler meg litt sett ned på likevel.

Jeg vil også få noe ut av russetiden. Jeg vil også bli inkludert i fellesskapet. Men er det virkelig sånn at jeg, som ikke eier noen jakke med logo på, blir sett ned på for dette valget?

Jeg valgte å være vandreruss fordi jeg ikke ville bruke masse penger på en bil og jeg ser ikke helt at alt styret og stresset med en russegruppe er verdt det.

Noen ganger føler jeg at jeg har havnet nederst på en slags sosial rangstige. Er jeg virkelig definert som taper i russemiljøet? Ungdommer i dag begynner planleggingen av russetiden allerede på ungdomsskolen. «Russetiden MÅ bli bra».

Nå må det snart være nok? Om vi skal bry oss så voldsomt mye i april og mai at vi begynner å dømme hverandre etter valgene man tar, da begynner det å bli for mye.

Om vi skal bry oss så voldsomt mye i april og mai at vi begynner å dømme hverandre etter valgene man tar, da begynner det å bli for mye.

Om man er vandreruss, grupperuss, vanruss eller bussruss så burde ikke det ha noe å si for hvordan vi ser på hverandre og snakker om hverandre.

Russefeiringen burde bare være feiringen den var ment å være, uten presset om å være kulest og best og i hvert fall uten at noen skal bli sett ned på for hvordan de velger å feire sin russetid.

LES OGSÅ:  - Vi kan ha det like gøy som «vandreruss»

LES FLERE SAKER OM RUSS:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags