Gå til sidens hovedinnhold

Ida Golberg: 13 grunner, men ingen gode

Artikkelen er over 4 år gammel

Nei, alt skal ikke tulles med. Alt er ikke «bare på gøy», mener Puls-skribent Ida Golberg.

Puls - kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste ukene har mange ungdommer sett serien «13 gode grunner» på Netflix. Serien er basert på en bok som ble skrevet i 2007, og handler om en ung jente som begår selvmord og spiller inn 13 kassetter der hun snakker om alle personene som skal ha drevet henne til å ta sitt eget liv.

Personlig har jeg ikke sett serien, men jeg har lest og hørt nok om den til å forstå at den tar opp temaer som mobbing, voldtekt og sterke psykiske problemer.

I dagens samfunn spres informasjon raskt i sosiale medier. Her har også «13 gode grunner» fått gjennomgå. Det er mange forskjellige meninger om både serien, boka og alle temaene som blir tatt opp.

Og selv om serien handler om noe av det mest alvorlige jeg kan tenke meg, finner mange på å tulle med det. Til og med Netflix selv, som brukte replikken «welcome to your tape» i en tweet til en konkurrent. 

Det er ingen hemmelighet at mange unge (og voksne for så vidt) er veldig aktive på nett. Ting sprer seg kjapt og mange tenker ikke over hva de egentlig sier i et forsøk på å være morsomme. Dette er et slikt tilfelle. Selv om mange diskuterer serien seriøst, er det også mange som har det veldig gøy med den, antakeligvis uten at det går opp for de at det er ytterst alvorlige temaer de ler av.

Dessverre er det mange som tar veldig lett på psykiske problemer. Selv om du sier at «det er bare på gøy, jeg mener det jo ikke,» betyr ikke det at det er greit å tulle med det hele tiden.

«13 gode grunner» har bidratt mye til en tung og viktig debatt som har pågått lenge. Nå er det snart på tide at folk innser hvordan deres handlinger og ord kan påvirke andre, men også at det ikke er OK på noen måte å ta noe så alvorlig som voldtekt eller selvmord, og gjøre det til noe useriøst og «morsomt».

Det nytter ikke å skylde på mørk humor eller at man «ikke mener det på den måten». Temaene i serien er og blir noen av de mest kontroversielle temaene vi har, de det er aller vanskeligst å snakke om.

Det er på tide at vi begynner å ta alle disse problemene seriøst og lar være å gjøre det til noe det ikke er. Nemlig bilder man ser på Facebook og ler av, før man tagger vennene sine i kommentarfeltet så de kan le med deg.

Bildeserie

4 på skolen: Hvordan mener du psykisk helse blir framstilt i medier?

 

Kommentarer til denne saken