Ole A. Føli: Lærlingesituasjonen på Ringerike og i Hole

LÆRLINGER: Hønefoss videregående skole og bedrifter innen offentlig og privat sektor jobber hånd i hånd for at alle som vil og ønsker å komme ut i lære, skal få en læreplass, skriver Ole A. Føli i dette innlegget.

LÆRLINGER: Hønefoss videregående skole og bedrifter innen offentlig og privat sektor jobber hånd i hånd for at alle som vil og ønsker å komme ut i lære, skal få en læreplass, skriver Ole A. Føli i dette innlegget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Skolen får ikke dekket bedriftenes etterspørselen av lærlinger. Det er altså for få lærlinger i forhold til læreplasser, og ikke omvendt, skriver rådgiver Ole Føli i dette leserinnlegget.

DEL

LeserinnleggFredag 28. april tok Puls-redaksjonen i papirutgaven opp hvordan det er for ungdommer å komme ut i lære.

Jeg synes det er fint at vi får fokus på lærlinger og denne utdanningsveien som vi ser mange velger her i distriktet. Imidlertid får innslaget i Puls-redaksjonen en vinkling som jeg føler må rettes noe opp.

Ole A. Føli

Rådgiver, Hønefoss videregående skole

En normal vei mot et fagbrev er i dag to år på skole og 2 eller 2,5 år i lære. I den siste perioden er elevene/lærlingen ansatt i en bedrift og har lønn. Etter endt læretid går man opp til fagbrev/svennebrev.

LES OGSÅ: – Yrkesmulighetene er mange

Spennende fase

Overgangen fra skole til bedrift, er en spennende fase idet skolen på en måte slipper taket i eleven og bedriften tar over.

Lærebedriftene kan velge fritt om de vil ta inn lærlinger, og hvem de vil ta inn. De kan derfor stille krav til karakterer, frammøteprosent, adferd, orden osv. Dette vet elevene fra de begynner i videregående og de fleste jobber målrettet mot å bli en attraktiv søker mot en lærebedrift innen sitt aktuelle fag.

For de fleste fag gjelder at elevene er utplasserte i bedrifter og har praksis i løpet av skoleåret. I denne perioden får de mulighet til å vise seg fram og gjøre seg kjente med rutiner og det å stå i en jobb. Bedriften på sin side får anledning til å bli kjent med eleven, som kanskje på et senere tidspunkt vil søke seg inn som lærling til nettopp denne bedriften.

Bedriftsbesøk

I denne «prøveperioden» er elevens faglærer jevnlig på besøk i bedriften og gir veiledning og har samtaler med opplæringsansvarlig. Det er således en svært god kontakt mellom skole og bedrift i denne fasen.

Innen 1. mars på VG2 søker elevene seg inn på VIGO om «opplæring i bedrift». Men dette er bare en del av prosessen.

Elevene må selv skrive CV og sende denne til den eller de bedriftene de ønsker å få kontakt med. I tillegg må de vise initiativ ovenfor bedriften ved å følge opp henvendelsen.

Dette er en del av viktig lærdom som ungdommen vil komme til å bruke senere i livet. Det er imidlertid viktig å nevne at elevene også blir fulgt opp av faglærerne i denne prosessen.

LES OGSÅ: Vemund er lærling hos eiendomsmegleren

Rimelig heldige

Men er det nok læreplasser?

Det er her jeg føler behov for å presisere at vi for tiden er rimelig heldige i vårt distrikt. Allerede nå har flere elever avtaler i boks med sine lærebedrifter.

I PULS-artikkelen blir bl.a IKT tatt fram. I årets kull fra Hønefoss videregående skole, er det kun èn elev som ikke har fått seg avtale med lærebedrift på IKT. På bilfag og industrimekaniker har alle fått læreplass. På byggteknikk greier vi ikke å dekke behovet og bedriftene må ta inn lærlinger fra andre skoler i fylket.

Det samme gjelder og rørfag, samt kokk- og servitørfag og transport og logistikk. Skolen får ikke dekket bedriftenes etterspørselen av lærlinger. Det er altså for få lærlinger i forhold til læreplasser, og ikke omvendt.

Innen elektro, frisør barne- og ungdomsarbeid, helsearbeider gjelder at de som jobber målbevisst mot en læreplass, fullfører og består alle fag, stort sett får læreplass.

Innen disse fagene har flere elever allerede fått avtale med bedrift. Det kan nevnes at en elev på elektro har fått tilbud fra fire bedrifter.

Tar sitt ansvar

Til slutt vil jeg nevne at bedriftene her i distriktet virkelig er med og tar sitt ansvar for ungdommene våre som vil gå for et fagbrev og en yrkeskompetanse. Hønefoss videregående skole og bedrifter innen offentlig og privat sektor jobber hånd i hånd for at alle som virkelig vil og ønsker å komme ut i lære, skal få en læreplass for å fullføre sitt mål om en yrkesutdanning.

LES OGSÅ: Neste år blir det enda større yrkesmesse

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags