God mat, julegaver, julesanger, pepperkaker og julekalendere. Nå er tida her. Tida jeg alltid gleder meg til. Tida som bringer så mye glede med seg. Tida der man er sammen med de man er glad i. Og tida som lager de beste minnene.

Jeg snakker selvfølgelig om jula. For det er i jula man spiser den beste maten. Det er i jula man gleder seg som en liten unge til å åpne alle gavene under treet. Og det er i jula mange tilbringer dagene med sine aller kjæreste.

Tida der alle er sammen. Minus én. Eller kanskje to. Eller kanskje flere. Det er akkurat på denne tida man merker savnet mest. Det er ikke alltid det er så tydelig. Latteren og gleden overdøver det, men jeg tror mange sitter med den samme følelsen. Det skulle vært minst en stol til ved bordet, og minst en gave til vi skulle stresset oss til å kjøpe. Minst én tallerken til som skulle stått på juleduken, og minst én klem ekstra å gi.

Jula er en viktig og tradisjonsrik høytid for mange, og det er nettopp her man lager mange av de beste minnene. Det er her man tar seg fri fra den hektiske A4-hverdagen og her man tar seg tid til å tenke.

Tenke på at dette året er det kanskje ikke den samme bak nissemaska som det har vært tidligere. Og tenke på dem som var her på denne tiden i fjor, eller for enda flere år siden, men som ikke er her nå. En skulle ønske de kunne komme tilbake, bare for jula. En skulle ønske at en bare fikk sagt et par ord til dem, fordi de er så enormt savnet.

Ja, det er i jula jeg ler mest, men også savner mest.

Og en skulle gjort alt bare for å kjøpe den ekstra gaven eller legge på den ekstra tallerkenen. Ja, det er i jula jeg ler mest, men også savner mest.

Kanskje kjenner du deg igjen? Du og jeg er nok ikke de eneste. Det viktigste er å ta vare på alle de gode minnene, og dra de fram litt ekstra i juletida.

For selv om minnene er historie fra fortiden, kan de gi oss energi til å takle nåtiden og framtiden.

Selv er jeg overbevist om at de vi savner er med oss, og at de kommer til å ha en forhåpentligvis like fin jul som du og jeg. Og selv om det er litt klisje: Ta vare på hverandre, og lev i nuet.

God jul!

LES OGSÅ: En litt annerledes julefeiring