Pasifisten

Robertas Vilimas, skribent.

Robertas Vilimas, skribent. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne uken skriver Pulsredaksjonen tre saker relatert til våpenbruk og krigføring. Det har fått pasifisten Robertas Vilimas til å se rødt.

DEL

Puls - kommentarJeg vet om flere som har vært på sesjon nå, noen frivillige, noen mer motvillige, og selvfølgelig de som ikke vil i det hele tatt.

Jeg sitter her og følger med på samtalene de har med hverandre om sesjonen, og det kommer fram hvordan noen er utrolig glad for at de fikk komme inn, og de som er overlykkelige over at de ikke kom inn fordi de har gått rundt og gruet seg før de dro på sesjon.

Men, så er det de som ville komme inn, men ikke hadde mulighet til det, og er nesten på randen av tårer fordi de ikke var gode nok til å tjenestegjøre for landet de elsker så høyt.

Der sitter jeg og observerer alt dette, og en tanke slår meg: Hvorfor er det verneplikt i Norge av alle steder på jord? Har jeg ikke fulgt med? Er det en boblende militærkonflikt vi er involvert i som jeg ikke har fått med meg?

Jeg tok heller og så til våre europeiske naboer, for å se om situasjonen var lik for alle land, men det var det ikke! Norge er en av få land som har verneplikt.

LES OGSÅ: – Forsvaret gir også oss jenter muligheten til å faktisk innse hva vi er gode for

De som vil kritisere det jeg skriver vil naturligvis komme med: «Men Forsvaret vil kun ha de som er motiverte!», og det er jo sant — til tider.

Det er forståelig og veldig, veldig forsvarlig å ha allmenn verneplikt om landet opplever krig.

Jeg husker da en nær venn av meg fortalte om faren sin, som besto både første sesjon og andre sesjon mot sin egen vilje. Til tross for at han veldig tydelig informerte om at han ikke ønsket å tjenestegjøre, ignorerte Forsvaret dette og tok ham med uansett. Motivert, sa du?

Det er forståelig og veldig, veldig forsvarlig å ha allmenn verneplikt om landet opplever krig.

Da er det nødvendig med mange unge til å forsvare landet, men det hadde kanskje vært bedre å trene opp motiverte og frivillige soldater til å tjenestegjøre for sitt fedreland, ikke de som helst vil gjøre alt annet enn å ta i et skytevåpen?

LES FLERE KOMMENTARER AV SAMME SKRIBENT:

LES FLERE PULS-KOMMENTARER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags