Jeg mener at det er holdningene som må jobbes med for å forhindre voldtekt. For om det er færre som mener at det er greit, vil det også være færre som går så langt som å voldta noen. Jeg går ikke ut ifra at foreldre lærer opp barna sine til at det er greit, men det er noe som ikke stemmer helt allikevel.

Jeg velger også å tro at det starter i det små, og at det starter tidlig.

Tolv år gamle jenter som ler når de blir kalt hore og blir slått på rumpa av guttene i klassen, selv om de innerst inne syntes det er ubehagelig. (Det går selvfølgelig ikke bare fra gutter til jenter, men det finnes tall på at det er det som er mest utbredt og mest vanlig.)

Disse tolvåringene kan få vanskeligheter med å forstå at denne typen oppførsel ikke er greit, fordi de tuller jo bare, det er jo bare gøy.

Seksuell trakassering er nærmest blitt vanlig, og er noe som de fleste har vært borti. Det skjer på barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler. Det har skjedd meg, det har skjedd deg og det har skjedd vennene våre, ofte opptil flere ganger.

Nei er alltid nei, det betyr ikke kanskje og det betyr ikke ja.

Derfor tror jeg at dette er enda en av tingene som må inn i skolen. Og det må inn i skolen så tidlig som overhodet mulig. Det nytter ikke å lære en sekstenåring om grunnleggende holdninger. For denne sekstenåringen har allerede gjort seg opp en mening for hva han eller hun mener er rett og galt, og har mest sannsynlig fulgt opp disse holdningene i årevis allerede. Barn og ungdom må skjønne at nei er nei, og at ja er ja.

Nei er alltid nei, det betyr ikke kanskje og det betyr ikke ja. Hvorfor det er vanskelig å skjønne har jeg vanskeligheter med å forstå. For det er vel ikke sånn at du i alle andre situasjoner tolker et nei som et ja? Hvis du får et nei når du spør noen om du kan låne noe, velger du fortsatt å låne denne tingen?

Det samme gjelder voldtekt, og det kan ikke sies nok; nei er nei!

LES FLERE KOMMENTARER AV SAMME SKRIBENT: