Gå til sidens hovedinnhold

Buskerud Nei til EU: Postkaos på grunn av EØS-avtalen

Artikkelen er over 4 år gammel

– Nedleggelse av postkontor og stopp av postleveranser på lørdager er ikke et framskritt, tvert i mot, skriver Nei til EU-leder Carl-Fredrik Hansen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Helge Orten, stortingsrepresentant for Møre og Romsdal Høyre, i sitt innlegg i Ringerikes Blad hevder at omstillingen av postverket har gitt oss et bedre tilbud er det grunn til å protestere.

Nedleggelse av postkontor og stopp av postleveranser på lørdager er ikke et framskritt, tvert i mot.

På postkontorene jobbet det folk med kompetanse som ga utmerket service til brukerne. Systemet med post i noen butikker er et dårligere tilbud. Her møter vi ofte folk uten postkompetanse, som er butikkansatte.

LES OGSÅ:

Må betale mer

Orten har rett i at nye teknologiske løsninger rammer den tradisjonelle posttjenesten. Mengden av brevpost har gått sterkt tilbake, men det er tydeligvis økning av pakkepost. I denne situasjonen har Stortinget gått inn for å konkurranseutsette posttjenestene. Det betyr ikke at samfunnet sparer en halv milliard, men at flere skal tjene på den samme tjenesten. Det fører til at brukerne må betale mer for posttjenestene. Kan vi kalle det et bedre tilbud?

EU har vedtatt prinsippet om at alle offentlige tjenester skal konkurranseutsettes og om nødvendig privatiseres. Et flertall av velgerne i Norge har ved to anledninger sagt nei takk til å bli involvert i EUs markedsstyrte politikk. Likevel må vi følge EUs regler på grunn av EØS-avtalen. Stortinget har derfor ikke noe valg, men må akseptere og tilpasse seg EUs konkurranseregler. De fleste vil hevde at det er økonomisk galskap og dårlig organisering av samfunnets oppgaver når flere selskaper skal kjøre om kapp rundt i distriktsnorge for å levere brev og pakker.

Det er ingen forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet når det gjelder å tilpasse seg EUs politikk. En eventuell Arbeiderpartiregjering til neste år vil følge EUs regler på grunn av EØS-avtalen og postkaoset vil fortsette.

I strid med folkeviljen

I henhold til den norske grunnloven er det Storting og regjering som skal styre Norge. I dag blir vi påtvunget EUs rettsakter, direktiver og forordninger, ofte i strid med folkeviljen.

For å rydde opp i postkaoset og andre offentlige oppgaver som blir konkurranseutsatt eller privatisert for å skape fortjeneste til private lommer, må vi få et krav fra folk og politiske partier om oppsigelse av EØS-avtalen. Når det har skjedd kan vi gjeninnføre folkestyret og finne politiske løsninger til det beste for folk flest.

Kommentarer til denne saken