Gå til sidens hovedinnhold

Olav Relling (V): Venstre bør ikke i regjering

Artikkelen er over 3 år gammel

I en slik regjering risikerer også Venstre å bli juniorpartner og «gissel» i forhold til henholdsvis et mellomstort og stort politisk parti ved siste valg, skriver Olav Relling.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I løpet av siste fireårsperiode (2013–17) har Venstre vært i avgjort stortingsflertall sammen med de to regjeringspartiene. Partiet har i likhet med KrF da hatt en samarbeidsavtale med Solbergregjeringen.

I forhandlingene om statsbudsjettet for 2018 i høst har både KrF og Venstre hatt sterk innflytelse uten å være i regjering.

KrF valgte som kjent umiddelbart etter stortingsvalget å være i opposisjon uten å inngå en ny samarbeidsavtale med regjeringen. Partiet har sagt at det vil støtte regjeringen fra sak til sak i Stortinget.

I forrige periode har Venstre hatt et konstruktivt samarbeid med regjeringen gjennom den nevnte samarbeidsavtalen, som har bidratt til en bedre utgave av regjeringens forslag i Stortinget. Det vil derfor utvilsomt også gi bedre markering og større innflytelse av Venstre sine primærstandpunkter med en fortsatt god samarbeidsavtale, enn å gå inn i en regjering med Frp inkludert.

I en slik regjering risikerer også Venstre å bli juniorpartner og «gissel»i forhold til henholdsvis et mellomstort og stort politisk parti ved siste valg.

Det er åpenbart mye makt å sitte i regjering, men det meste av beslutninger fattes likevel i departementene og er stort sett usynlige for velgerne. Forhandlingene i Stortinget skjer derimot for åpen scene med media til stede.

Olav Relling

Venstre-medlem

 

Ulike standpunkt

I en eventuell framtidig regjering med Venstre inkludert, må partiet sine standpunkter først konfronteres med Frp (spesielt) og Høyre sine standpunkter.

Deretter må partiene forhandle seg fram i Stortinget eksempelvis med KrF for å få parlamentarisk flertall. Det betyr i klartekst at uansett om Venstre er med vil det være en svakere mindretallsregjering, som er avhengig av støtte i Stortinget.

Grunnleggeren av Venstre i 1884, Johan Sverdrup, mente at politikere uten makt var en uting (all makt i denne sal var hans motto). Det er faktisk i Stortinget makten vil befinne seg i denne stortingsperioden. Det er derfor ikke slik at det automatisk gir mer makt å være i regjering enn utenfor. Det forholder seg også slik at en eventuell regjering med Venstre inkludert fortsatt er i mindretall på Stortinget.

Landsmøtet i Venstre vedtok som kjent i vår at partiet gikk til valg på plan A, en regjering med Høyre, KrF og Venstre. Det var ingen plan B fra landsmøtet med eksempelvis regjeringssamarbeid med Frp.

Upresist fra Stamnes

Per Stamnes, som er dyktig skribent og tidligere lokalpolitiker for Høyre, har nylig kommet med uttalelser om at regjeringsdeltakelse er i samsvar med Venstre sine uttalelser i valgkampen. Jeg tillater meg å understreke at to-tre dager før valget uttalte partileder Trine Skei Grande at det var lite sannsynlig for partiet å bli med i regjering med Frp.

Uttalelsen til Stamnes er derfor upresis og langt på vei en halvsannhet på bakgrunn av det forannevnte landsmøtevedtaket og uttalelsen til partilederen umiddelbart før valget. Det er riktignok korrekt at landsstyret nylig har vedtatt å innlede samtaler med Solbergregjeringen om regjeringsdeltakelse, som trolig vil være avklart tidlig på nyåret 2018.

Det var et betydelig mindretall i landsstyret i Venstre, som var imot å utvide sonderingene til forhandlinger på nyåret 2018 om regjeringsdeltakelse. I mindretallet var også flere tidligere statsråder for Venstre fra begynnelsen av 2000-tallet (Bondevikregjeringen), men også tidligere ledere av partiet.

Fra Buskerud har både fylkesleder Erik Hørluck Berg og politisk nestleder Helge Stiksrud (spesielt) vært tydelige på at Venstre ikke burde innlede forhandlinger med en regjering som innbefatter Fremskrittspartiet. Begge to har derfor forholdt seg lojalt til landsmøtevedtaket fra i vår, der de var valgte delegater fra Buskerud Venstre.

Fortjener honnør

Helge Stiksrud, som er kjent fylkes- og lokalpolitiker fra Ringerike, fortjener ubetinget honnør og ros for at han har vært «rakrygget og rettlinjet» etter stortingsvalget i forhold til det omtalte landsmøtevedtaket både i lokalavisa og riksdekkende medier.

Avslutningsvis kan jeg opplyse at det er for stor avstand mellom Frp og Venstre på vesentlige områder i politikken, som eksempelvis klima- og miljø, integrering, men også kultur og distrikter, til at partiene kan være i regjering.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.