Gå til sidens hovedinnhold

Ole-Gunnar Øhren: Sannheter og drømmer i politikken

Artikkelen er over 4 år gammel

Politikk er det muliges kunst, men det har vi sett lite av i Stortingsvalget 2017, skriver Ole-Gunnar Øhren i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikk sies å være det muliges kunst: Vise kreativitet, se muligheter, finne løsninger og gjennomføre. Kunst utøvet uten tanke for personlig vinning. Ved Stortingsvalget 2017 har vi i større grad erfart det umuliges «kunst», middelmådig akrobatikk og retorikk.

KrF fikk tidlig invitt fra Jonas Gahr Støre til et mulig samarbeid med Ap. KrF valgte å avvise dette. Erna Solberg drakk senere hen kaffe i heimen hos Hareide-familien. KrF har som før signalisert at de er et ikke-sosialistisk, borgerlig parti.

LES OGSÅ: Stortingsvalget 2017: Disse skal representere deg 

Blågrønt?

Partiet framhevet under valgkampen at de gikk til valg på en blågrønn regjering; H, V, KrF, med Erna som statsminister. Valgresultatet viste at KrF med et nødskrik havnet over sperregrensa. Kanskje ikke så rart? Samarbeid med Ap utelukkes før valget.

Troen er sterk i KrF, også på undere, men var det noensinne realistisk å tro på en mindretallsregjering med H, V og KrF?

Alle meningsmålinger før valget tilsa at dette var ønskedrøm, ikke realistisk, kanskje ikke helt ærlig å forfekte heller, snarere en strategi.

Man kan ikke forvente at Erna Solberg skal be Frp forlate kontorene til fordel for KrF og V. Det blir et demokratisk problem.

Ole-Gunnar Øhren

 

Frp fikk nesten dobbelt så stor oppslutning som KrF og V til sammen. En kan heller ikke forvente at Siv Jensen skal si: «OK da, vi trekker oss til fordel for KrF og V, vi ønsker en borgerlig regjering, vi skal støtte dere i Stortinget». KrF vil ikke i regjering med Frp, selv en samarbeidsavtale er nå i det blå! Hareide har signalisert at de blir et rent opposisjonsparti. Da blir det samarbeid med Ap og SV. Snakk om vingling?

Man kan ikke forvente at Erna Solberg skal be Frp forlate kontorene til fordel for KrF og V. Det blir et demokratisk problem.

Er det dette velgerne reagerer på? KrF bør enten gå i regjering og gjøre en blågrønn del, H,V og KrF, i regjeringen sterk i forhold til Frp, og fremme sin politikk og sine verdier, eller de må meddele at de vil regjere sammen med en Ap-ledet blokk.

Samarbeidsavtaler tilsier at man langt på vei oppfattes som garantister for politikken som blir ført. Det har vi sett i kommentarfeltene på Facebook. Er det ikke da bedre å arbeide hardt for å få vist resultater av sin politikk? KrF vil ikke ha forpliktende samarbeid med noen realistisk blokk, heller ikke regjeringsmakt, og et slikt utydelig bilde av partiet vil vi kunne komme til å ha i all overskuelig framtid.

Nær sperregrensa

Partiet Venstre er på mange måter i samme situasjon som KrF og gikk til valg på en blågrønn regjering bestående av H, V og KrF, men havnet nær sperregrensa.

Venstre sentralt og Trine Skei Grande har til forskjell lukket døra helt for samarbeid med Ap. Partiet er kanskje heller ikke ønsket der.

Leder i Transportarbeiderforbundet uttalte på NRK 1 at Venstre er det mest fagforeningsfiendtlige partiet på Tinget. Det får bli hans ord, men med den nære tilknytningen Ap-LO, er samarbeid tvilsomt. Det eneste realistiske regjeringsalternativ for Venstre går da gjennom en mulig konstellasjon der Frp er med.

Den blågrønne delen av regjeringen har muligheter til å dominere over den mørkeblå delen. Venstre kan oppleve løsninger med Guri Melby som miljøvernminister og Buskerud Venstres Rebekka Borsch som statssekretær. Trine Skei Grande har selv ønsket å utvikle skolepolitikk sammen med Høyre.

Engasjert miljøparti

Det er behov for et engasjert miljøparti på borgerlig side. Mulighetene for å sikre gode rammebetingelser for gründere, også en hjertesak for Venstre, er gode.

Den blågrønne delen av regjeringen har muligheter til å dominere over den mørkeblå delen.

En samarbeidsavtale med en blåblå regjering, som sagt tidligere, vil bare oppfattes som en støtte til Frp.

Dersom et regjeringsalternativ er uspiselig for Venstre, vil det bli en lang periode i vandrehallene på Stortinget, og i og med at en Ap-ledet blokk er utenkelig, vil det bli en opposisjonstilværelse også for Venstre i all overskuelig framtid.

Vi får uansett håpe at vi slipper en ustabil regjering, nyvalg, regjeringsskifter og kaotiske forhold slik vi har sett i mange andre land, men at vi heller får se det muliges kunst bli praktisert på en konstruktiv måte.

LES OGSÅ: Her finner du ALLE de lokale resultatene fra Stortingsvalget 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.