Klart det er uklart | Nina Gabrielsen og Kristin Grov

Av
DEL

LeserbrevTotal forvirring i Ringerike Ap om partiets standpunkt i skolesaken.

Det begynner å bli veldig tydelig at ledelsen i Ringerike Ap er vant til å få det som de vil og at de skulle gjort mye for å få trukket tilbake ordførerkandidatens lovnad om at Ap-representanter får stemme etter egen overbevisning i saken om Hønefoss skole.

For det var det hun lovte, Kirsten Orebråten, på valgkampåpningen på Gledeshuset i mars. Noen måneder senere går imidlertid Ap-ledelsen ut i Ringerikes Blad og sier «Dette vil Ringerike Arbeiderparti med skolen». I innlegget slår de fast at partiet ikke ser noen mulighet til å opprettholde Hønefoss skole.

Få dager senere går seks listekandidater ut mot eget parti. De gjør det klinkende klart at dette såkalte offisielle synet på Hønefoss skoles fremtid ikke er noe de er enige om innad i partiet. Disse seks sier «La Hønefoss skole bestå».

Vi hiver oss inn i debatten med leserinnlegget «Ap splittet i skolesaken». I innlegget spår vi at det jobbes intenst i Ringerike Arbeiderparti for å finne en strategi for hvordan håndtere spliden utad.

Vi kunne ikke hatt mer rett. Det gikk ikke mange dagene før vi kunne lese i avisen at Ap «er enige om å være uenige». For andre gang fremholdes det at Ap sine representanter vil stå fritt i skolesaken. Denne gangen er det ordførerkandidat Orebråten og partileder Meier som kommer med forsikringen.

Klart nå? – Nei! På torsdagens skoledebatt kunne Arbeiderpartiets varaordførerkandidat, Håkon Ohren, fortelle at partiets offisielle syn i skolesaken er at Hønefoss skole skal legges ned.

Forvirrende? Vi tror det er flere som er forvirret. Når listekandidat Hilde Vollmerhaus i sitt leserinnlegg presterer å si at «det andre kaller partipisk, kaller jeg demokrati», må vi trekke på smilebåndet.

En definisjon på begrepet partipisk er: Sterkt press eller tvang rettet mot partimedlemmer for å få dem til å stemme i samsvar med partilinjen (Det norske akademis ordbok). Blir fenomenet bedre av at man kaller det demokrati? Neppe. Blir det forvirrende? Ja, absolutt!

Vollmerhaus gir uttrykk for at det å gå inn for saker bare fordi det er valgår, eller å fronte synspunkter fordi det er populært, er noe hun ikke synes om. Antyder hun at partifeller som ønsker å bevare skolen står frem med dette fordi de vil sanke stemmer eller gjøre seg populære?

Det tror ikke vi. Vi tror ikke det er lett for disse seks å gå ut imot sine egne. At de gjør dette, vitner både om mot og om en sterk overbevisning om at Hønefoss skole bør leve. Vi har sagt det før og vi sier det igjen: Morten Kvernstrøm, Erna Skaugerud, Christian Preuse, Eli Johanne Ruud, Runhild Vestby og Stein Roar Eriksen: All honnør til dere!

Så hvor står Ap i skolesaken? Det kan vel ikke bli klarere at det er uklart.

Heldigvis er det noen partier som er helt klare på at de vil reversere nedleggingsvedtaket, og at Hønefoss skole skal bestå: Senterpartiet, SV, Rødt, Venstre og MDG.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags