Staten velter store utgifter over på kommunen. Nå har flere havnet på sosialhjelp | Arnfinn J. Holten (KrF)

Arnfinn Holten (KrF) , og Helge Stiksrud (V) i Ringerike formannskap.

Arnfinn Holten (KrF) , og Helge Stiksrud (V) i Ringerike formannskap.

Av

Det er viktig at tilskuddet til Fontenehuset og Stjernegruppen Ringerike økes, sier Arnfinn J. Holten (KrF).

DEL

MeningerPå møtet i kommunestyret 1. november ble budsjettet for utbetaling av sosialhjelp økt med sju millioner kroner. Økningen av antall sosialhjelpsmottakere skyldes blant annet at staten har strammet inn på de stateligere hjelpeordninger for arbeidsledige. Og staten har redusert bruken av arbeidstrenings­bedriftene.

Akkurat det har ført til at kommunens egen arbeidstreningsbedrift Menova AS har måttet legge ned mye virksomhet og selge over halvparten av sine eiendommer. Og da blir det altså store utgifter som staten velter over på de kommunale ordningene.

LES OGSÅ: 2019-budsjettet i Ringerike: Rådmann Tore vil hjelpe eldre og gjeldsofre 

I november 2016 oppnevnte kommunestyret et utvalg som hadde til oppgave å foreslå tiltak som kunne hjelpe sosialhjelpsmottakere til å komme i arbeid eller utdanning, og slik at de kunne klare seg sjøl uten sosialhjelp. Utvalget fremmet sine forslag i mai 2017. Men først nå i november 2018 er to prosjekter kommet i gang.

Menova

Menova skal hjelpe 20 personer i et spesielt tilrettelagt opplegg. Utekontakten, sammen med kulturetaten, skal opprette en møteplass der ungdom som har problemer i forhold til skole med videre, skal kunne komme innom og få hjelp til å komme i kontakt med hjelpetjenestene på en god måte. Begge tiltakene har fått 1,5 millioner kroner hver.

29. november skal kommunestyret vedta budsjettet for 2019. Da er det viktig at de nevnte tiltakene blir videre finansiert. Og det er viktig at tilskuddet til Fontenehuset og Stjernegruppen Ringerike (Blå Kors) blir styrket, slik at de tiltakene disse har overfor henholdsvis folk med psykiske problemer og rusavhengighet, blir videreført og styrket.

Og kommunens egen arbeidstreningsbedrift Menova bør brukes enda mer enn det er lagt opp til etter at staten har redusert bruken.

LES OGSÅ: Skjerper NAV-krav for sosialhjelp 

Når staten har redusert bruken av arbeidstreningsbedriftene så har den samtidig økt utplasseringen i arbeidstrening i bedrifter. Det er en ny strategi som er valgt. Det kan høres bra ut, men så er det jo slik at det er mangel på arbeidsplasser for ufaglærte. Og når så tilgjengelige plasser for disse brukes til trening, hvor skal disse så få arbeid?

LES OGSÅ: Fontenehuset snudde opp ned på hvordan jeg ser mennesker og deres potensial | Jørgen Moe

Fast ansettelse?

Jo, det er vel slik at man prøver å få ansatt dem fast der de trener, men det tviler jeg på skjer i noen betydelig utstrekning. Bedriftene vil vel heller ha subsidiert arbeidskraft enn å måtte betale selv.

Vi ser i hvert fall nå realiteten at flere er havnet på sosialhjelp. Så da blir det flere som må hjelpes. Her må kommunen sette inn gode og effektive tiltak som etter hvert også kan finansieres av framtidig reduksjon i sosialhjelp. Og tiltakene må først og fremst ha som mål å hjelpe den enkelte til et godt og selvstendig økonomisk liv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags