Har lokalvalget utspilt sin rolle? | Knut H. Nyhagen

Av

Reelt sett har Ringerike kun to partier; Arbeiderpartiet og Høyre. Alle de andre partiene kan ikke mønstre et alternativ til noen av disse to, sier Knut H. Nyhagen.

DEL

LeserbrevDet lakker og lir mot kommunevalg igjen, ser det ut til – nominasjonskomiteene er i hvert fall i gang. Da må det være tillatt å reflektere litt over valgordningen og lokaldemokratiet.

I dagens mediesamfunn hvor riks-TV er dominerende i forbindelse med opptakten til valget, blir fokuset også riksdekkende. Det er de nasjonale partilederne som er i fokus i debatter og valgsendinger, enten det er kommunevalg eller stortingsvalg.

Og det store flertall stemmer nok iht. denne påvirkningen. Men det er veldig synd, for det betyr at lokalpolitikken og lokale politikere knapt blir lagt merke til. Det som er nærmest, kjenner man mest på kroppen. I det daglige ser man avisinnlegg og lokale debatter, og det er mange som er engasjerte. Men hvordan skal de stemme for å påvirke sine politikere?

De lokale politikerne forsøker nok å drive en viss valgkamp med stand på torg og steder, men det store flertallet får nok ikke med seg så mye om de ikke følger ekstra godt med. For hva er egentlige de lokale politikere og partiers program, meninger og tanker, i våre kommuner?

Dersom vi ikke kjenner til dette, hva er da hensikten med lokalt kommunevalg? I denne sammenhengen savner vi et lokalt TV, gjerne nettbasert – som aktivt kan formidle det som skjer, og skal skje, eller bør skje – i levende bilder. Det er først da vi engasjerer oss – og blir kjent med levende politikere. Kanskje en idé for lokalavisene – som sliter med avisdød?

Unge velgere er vanskelige å engasjere, det viser valgdeltakelsen – men på nett og app er de jo. Kan hende burde de lokale partiene selv ta initiativ til å lage valgsendinger med debatter og de enkelte partienes egen presentasjon av holdninger til lokalsaker?

Burde ikke kommunestyremøtene også formidles på samme måte? Kommunen har allerede en informasjons administrasjon – kanskje kan dette være en god oppgave? Noe må i hvert fall forandres.

Det naturlige og fornuftige alternativet er at kommunevalget slås sammen med stortingsvalget, og at lokalmandatene fordeler seg i forhold til kommunenes stemmer på de forskjellige partiene – i stortingsvalget. Da blir det valg hvert fjerde år, og en betydelig økonomisering.

Knut H. Nyhagen

Ideell er ikke en slik løsning, men de senere årene har utvikling vist at det like gjerne kunne vært slik.

Lokalpolitisk har for eksempel Ringerike reelt sett kun to partier; Arbeiderpartiet og Høyre. Alle de andre partiene kan ikke mønstre et alternativ til noen av disse to, om så alle slår seg sammen. Og når det på toppen av alt blir enighet mellom Ap og Høyre om å samarbeide og dele på styringen, blant annet ordfører og varaordfører – da blir det ikke mye demokrati igjen. Det blir med andre ord ingen reell opposisjon.

Blir det igjen et valg – der de fleste politikere er gjengangere fordi de fleste velgere ikke engasjerer seg, eller blir engasjert – rettere sagt? Eller kan vi få et engasjement fra politisk hold, som ser betydningen av en bedre og bredere kommunikasjon med velgerne?

Det er lett å være misfornøyd med det som skjer lokalt, og politikerne har ofte en utakknemlig oppgave fordi publikum klager. Men det er lett å kritisere noe man ikke kjenner godt nok til forutsetningene for, eller menneskene bak politikken som føres.

Mer engasjement er til nytte og fornuft og vil gjøre publikum mer aktive. Dermed får vi den politikken vi virkelig fortjener og bruker vår stemme på, og det er sannsynlig at det blir mer tilfredsstillende å være virkelig folkevalgt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags