Stem for barna i årets valg | Anne-Erita Berta og Enid J.V. Berta

Av
DEL

Leserbrev22. mars streiket 40.000 norske elever for klimaet, i norgeshistoriens største ungdomsdemonstrasjon. Det var et sterkt signal om at unge er bekymra for sin egen framtid. Regjeringen svarte med å holde «klimatoppmøter» hvor de skrøt av engasjementet samtidig som de vedtok flere gigantiske oljefelter og stemte ned klimastreikernes krav da MDG foreslo dem på Stortinget.

Fredager fremover er det derfor planlagt nye streiker. For elever uten stemmerett er fredelig streik en av få muligheter til å delta i demokratiet, og vi i De Grønne mener det er en selvfølge at unge skal ha rett til å streike. Derfor har vi foreslått i Stortinget å gi streikerett til elever. Dette skal stemmes over på Stortinget i høst.

Men det er ingen grunn til å vente på hva vår miljøfiendtlige regjering i Oslo bestemmer seg for. Vi mener at Hole og Ringerike kan gi barna streikerett, og vise at vi støtter deres engasjement.

Vi oppfordrer alle voksne til å støtte klimastreikerne gjennom Klimabrølet samme dag, og til å dele stemmen sin med barna i valget. Når regjeringen somler trenger vi ekstra mange grønne og modige mennesker i alle kommuner og fylker.

Så langt er det planlagt streik flere steder i Norge, i over 100 land i verden. Kanskje er tomme klasserom disse fredagene det som trengs for å få oss voksne til å skjønne alvoret også i Hole og Ringerike?

Klimasaken er vår tids største generasjonskamp. Historien viser at fredelige demonstrasjoner kan forandre verden. Årets valg er et avgjørende klimavalg, og de unge fortjener å bli hørt.

Det er dypt urettferdig at de unge må ta ansvar for at politikerne skal ta vare på framtida deres. Vi i Miljøpartiet de Grønne i Hole og Ringerike tar barna og de unges fremtid på alvor og kommer til å jobbe for at politikerne våre kommuner tar ansvar for klima og miljø. Vi ønsker også å jobbe for at barn og unge har så bra oppvekstvilkår som mulig i våre kommuner, for eksempel ved å øke voksentettheten i barnehagene, på SFO og i klasserommet.

Bemanningsnormen, som må utbedres, skal også gjelde i hele åpningstiden og kommunale barnehager skal ikke ha såkalte sparedager med lav bemanning for å møte stadige budsjettkutt. Røyse skole startet skoleåret en sopptur for hele 1–7. klasse. Dette er mulig i de små nærskolene, og det er denne type læring vil vi ha mer av i norsk skole. Vi må ta vare på nærskolene.

2.-kandidat Ringerike, Anne-Erita Berta og 1.-kandidat Hole, Enid J.V. Berta, på vegne av MDG Ringerike og Hole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags