Lytt til familiene! | Hege Irene Fossum (Krf)

FORELDREPERMISJON: Hege Fossum (KrF) mener familene selv bør få velge mer i forhold til hvor mye av permisjonen mor skal ha og far skal ha.

FORELDREPERMISJON: Hege Fossum (KrF) mener familene selv bør få velge mer i forhold til hvor mye av permisjonen mor skal ha og far skal ha. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

- Jeg er opptatt av å gi småbarnsfamilier valgfrihet, i motsetning til Ap og SV som går langt i å styre familienes valg, skriver Hege Irene Fossum (Krf) i dette innlegget.

DEL

MeningerHva er den ideelle ordningen for foreldrepermisjon? Er det mulig å ta hensyn til barnet, likestilling og at ikke foreldre skal tape i arbeidslivet samtidig?

Tredelingen av foreldrepermisjonen har skapt stor debatt og mye engasjement, på tross av at ordningen ble vedtatt av et stort flertall på Stortinget. Det var bare KrF som stemte mot.

Ved 100 prosent permisjon er nå tre måneder forbeholdt mor og tre måneder er forbeholdt far, mens fire måneder kan deles mellom foreldrene. I likhet med et helt foreldreopprør, mener KrF dette er altfor lite fleksibelt, og det tar ikke hensyn til at både barn og familier er forskjellige. Vi vil derfor at familiene skal får styre mer av foreldrepermisjonen selv.

KrF vil reservere 3 uker før fødsel til mor, 10 uker etter fødsel til mor og 10 uker til far. Resten av foreldrepermisjon bør foreldrene selv kunne fordele mellom seg. Med KrFs løsning kan de som velger 80 % lønn velge at mor har permisjon til barnet er omtrent 11 mnd. For noen familier er det viktig for eksempel for å kunne amme lengst mulig.

Hege Irene Fossum

1. kandidat ved kommunevalget, Hole KrF

Vi mener samtidig det er viktig at noen uker er forbeholdt far det første året, fordi fedre er viktige for barna, og vi vil gi familiene et argument mot arbeidsgivere som vil presse fedre til ikke å bruke tid med barna sine.

Som KrF-politiker vil jeg fremheve foreldrenes rolle i barns liv. Jeg er opptatt av å gi småbarnsfamilier valgfrihet, i motsetning til Ap og SV som går langt i å styre familienes valg. Vi har tillit til at familiene kan bestemme selv, derfor vil vi styrke, ikke styre familiene. Styrke familiene så de tar det beste valget for barnet, for partneren og for arbeidsplassen sin.

Av samme grunn vil vi også opprettholde kontantstøtten. Om lag 50 prosent av 2016-kullet mottok kontantstøtte i en eller flere måneder, og vi har nå en regjering som trygger dette valget også i tiden framover. Familier skal få lov til å være stolte av det valget de har gjort, også dersom man har valgt litt utenfor A4. Hvis vi skal ha reell valgfrihet, må folk oppleve respekt for sitt valg.

Men, selv om vi har vår egen modell på permisjonsordningen, er det ikke sikkert vi har funnet den perfekte ordningen! Derfor ønsker vi å lytte til dem som har skoen på. Vi trenger denne debatten til vi som samfunn har funnet den beste løsningen.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags