Utdøende sentrumsnæring og visjonsløse politikere | Martin Kvalvik

IKKE 1969 LENGER: – Denne kommunen trenger sårt nye politikere som tenker nytt, sier Martin Kvalvik.

IKKE 1969 LENGER: – Denne kommunen trenger sårt nye politikere som tenker nytt, sier Martin Kvalvik. Foto:

Av

Vi er sultefôra på politikere som vil ta noen tøffe valg og faktisk gjøre noe nytt og spennende som kan gi liv i sentrum for fremtiden, mener Martin Kvalvik.

DEL

Valg 2019: DebattEtter å ha lest siste ukers debatt fra de næringsdrivende i sentrum og svar fra politikerne, så kan jeg forstå at mange næringsdrivende sliter i denne byen.

Alle er enige om at vi skal ha liv i byen, og det virker som at det er de sentrumsnære butikkene som skal skape det livet. Problemet for dem som mener dette er at vi lever i 2019, ikke 1969.

Netthandelen

Detaljvarehandelen har gjennomgått en stor endring globalt og lokalt de siste årene og vil gjøre det i årene fremover. De små og nære butikkene, ja selv de som er i relativt store nasjonale kjeder sliter og mange har gått konkurs. Grunnen?

Ikke mangel på gratis parkeringsplasser i hvert fall. Det er i hovedsak E-handel.

Vi som forbrukere kan nå enkelt kjøpe klær, bøker og alle mulige andre forbruksvarer hjemme i sofaen fra mobilene våre. Vi trenger ikke å fysisk reise til butikken som selger det vi vil ha, vi bestiller det heller rett hjem til oss. Dette gir en enorm frihet til oss som forbrukere og øker mulighetene til å kjøpe varer vi tidligere kunne drømme om var til salgs i vår lille by.

Parkering ikke viktigst

Dessverre kan man si, så påvirker dette butikker i tradisjonsrike handlegater og på kjøpesentrene. Det er derfor påfallende at de fleste butikkinnehaverne peker på parkering som det viktigste for å skape mer liv i sentrum. Etter å ha flyttet hit så har det aldri vært et spørsmål om å finne passende parkeringsplasser når jeg er i byen, som ofte også gratis. Sammenlignet med byer som Drammen er Hønefoss mye billigere og enklere å parkere i.

Et av svarene fra butikkene var at det var handel som drar folk til sentrum, ikke kafeer og leiligheter. Dette er en påstand jeg er uenig i.

Om det er 4.000 eller 1.000 som bor i sentrum vil ha enorm betydning for hva som vil skape liv, om vi legger til rette for at folk skal bruke byen. Noe av det kan være flere kafeer og restauranter.

LES OGSÅ: Axel har ingen tro på gratis parkering: – Flere biler inn i sentrum kan ikke være tingen

Henger ikke på greip

Dette vil være positivt for de butikkene som folk er villige til å bruke fordi de har noe skikkelig bra å selge eller som gir oss en opplevelse som er verdt å bruke litt mer penger på enn å finne varen billigere sendt hjem til oss bestilt fra nettet.

Fra politikernes side synes økt liv i sentrum å være synonymt med økt sentrumshandel. Dette er utrolig lite fremtidsrettet og et ganske snevert syn på hva som kan være byliv og vekst i sentrum.

En annet aspekt er at Norge skal kutte 40 prosent av våre klimagassutslipp innen 2030. Det er faktisk bare elleve år til. I det så betyr det at forbruket vårt må ned og vi må ha mer gjenbruk av klær og andre forbruksartikler. At man da skal legge til rette for økt handel og mer forbruk henger derfor ikke på greip.

Vi er sultefôra på politikere som vil ta noen tøffe valg og faktisk gjøre noe nytt og spennende som kan gi liv i sentrum for fremtiden. Politikerne vi har hatt de siste årene, spesielt fra Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet, har ikke gjennomført et eneste byutviklingstiltak de siste 12 årene. Gjennomføringsevnen er så svak at vi ikke engang har et ordentlig offentlig toalett i byen.

Liv i sentrum

Høyre, riktignok, kan vise til god gjennomføringsevne når de skal nedlegge Hønefoss skole. Dette tiltaket er helt idiotisk med tanke på at planen er å øke antall boenheter i Hønefoss sentrum, og barn og unge skaper utrolig mye liv og positiv glede. Bare se på lekeapparatet og Showskolen på Søndre torg.

Sentrumsbutikkene er riktignok inne på noe som kan være løsningen for mer liv i sentrum i fremtiden. De peker på penere uteområder og sitteplasser, flere spisesteder med uteplasser tilknytta torget, satse på fagkunnskap og det å skille seg ut og ha flere arrangementer for å trekke folk til sentrum.

En sentrumsnæring med økt fokus på matopplevelser, uteliv og aktiviteter for barn, unge og eldre er veien å gå fram. Eksempel på dette er å tilrettelegge for at Leo’s lekeland kan etableres i sentrum eller å få hit sportsbarkjeden O’Learys som øker i Norge og tar over mange nedlagte butikker i kjøpesentre i landet.

LES OGSÅ: Byen vår trenger å forsterke sin attraktivitet | Ordfører Kjell Hansen

Trenger nye politikere

Det bør også se på muligheten for å tilrettelegge for flere gjenbruksbutikker. I Sverige har det også kommet et helt kjøpesenter med bare gjenbruksbutikker.

For å få til et moderne, miljøvennlig og livlig Hønefoss, er vi avhengige av visjonære fremtidsretta politikere som faktisk evner å gjennomføre noe og legger en ordentlig strategi for hva som skal være av liv i byen.

Nåværende kommunestyret har ikke klart dette de siste 12 årene.

Denne kommunen trenger sårt nye politikere som tenker nytt og som minstekrav har gjennomføringsevne til å bygge en dass i sentrum og ikke nedlegge Hønefoss skole som vil være ettertrakta for at folk skal få bosatt seg i sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags