Gå til sidens hovedinnhold

Mons-Ivar Mjelde (Ap): Takk, men nei takk, Tor Bøhn!

Artikkelen er over 3 år gammel

Tor Bøhn (Frp) har kommet med en utstrakt hånd til Ap, men leder Mons-Ivar Mjelde er ikke så interessert på å ta imot.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tor Bøhn kommer med et underlig leserinnlegg og det han kaller en utstrakt hånd. Han er skuffet og har forventninger til meg. Det er positivt å høre at noen har forventninger til en, det kan jeg dessverre ikke si jeg lenger har til Fremskrittspartiet utfra den siste uka.

LES INNLEGGET: Tor Bøhn (Frp): Trenger Arbeiderpartiet likevel ikke å reddes?

Bøhn kjenner jeg lite til, bortsett fra det han har skrevet i avisen og noen få ordvekslinger. Han er tydeligvis mye bedre opplyst om meg og føler kanskje han kjenner meg når han sier han vet at jeg har ambisjoner om å bli ordfører. Da vet han mer enn meg og det kunne vært artig å få vite når jeg har fortalt dette (helt greit om han nå går ut og forklarer hvordan han vet dette).

Mons-Ivar Mjelde

Leder Ringerike Arbeiderparti

Hønefoss

 

For de som kjenner meg vet godt at min inntreden i politikken både i AUF-tiden og senere i Arbeiderpartiet, ikke handlet om å bli partileder på Ringerike og ei ordfører. Jeg var opptatt av at samfunnet utviklet seg i feil retning, forskjellene økte og det ble gjort forsøk på å endre strukturer jeg mente ville føre Norge i feil retning.

Bøhn vekker engasjement

Som AUFer var jeg opptatt av at alle skulle ha lik rett til utdanning og ikke minst like muligheter til å lykkes her i landet, uavhengig av foreldrenes lommebok eller ens egen sosiale bakgrunn. Jeg var også opptatt av solidaritet og at man kunne se trekninger mot ytterste høyre i enkelte miljøer, en farlig utvikling. Hvor enkelte fremtredende folkevalgte på den tiden hauset opp om splittelse i tider man måtte lage løsninger for fellesskapet.

Når jeg meldte meg inn i 2005, var det på bakgrunn av Bondevik 2-regjeringens handlinger. Den tiden mest opptatt av familiepolitikk med en nyetablert familie. Hvilken verden ville mine barn møte med den politikken som da ble ført?

En ting skal Bøhn i den sammenheng ha, han vekker engasjementet i meg når han en gang imellom kommer med noen forslag, for jeg konstaterer at vi står langt fra hverandre politisk. Noe også Frp nasjonalt gjør. Jeg skal ikke svartmale alt. Det finnes vedtak og forenklinger jeg kan stille meg bak. Men de store linjene peker i feil retning! Kanskje det er en sammenheng her. Bøhns tilgang til fakta om meg som person og partiet han representerer sin holdning til fakta?

Ekstraordinært landsmøte?

Så til realitetene:

Enkelte mener Arbeiderpartiet ligger med brukket rygg og Tor Bøhn ble faktisk så inspirert av dette at han vil hjelpe. Arbeiderpartiet, som andre partier har medlemmer med forskjellige meninger, det regner jeg meg man også finner i Fremskrittspartiet, både lokalt og nasjonalt.

Ja, det finnes mennesker i partiet som mener et ekstraordinært landsmøte er det riktige for å bygge partiet, og det finnes de som tror godt politisk arbeid av organisasjonen og bevegelsen Arbeiderpartiet er løsningen.

Som jeg skriver i mitt siste innlegg, er Arbeiderpartiet kjent for å fornye sin politikk og skape løsninger for morgensdagens utfordringer.

Godt forankret i våres verdigrunnlag. Og da mener jeg det ikke trengs noe ekstraordinært landsmøte. Ei heller årsmøtet i Ringerike Arbeiderparti etter debatt, så behov for dette, eller landsstyret i Arbeiderpartiet.

DETTE STARTET DEBATTEN:

Les også

Vil ha ekstraordinært landsmøte for å redde Arbeiderpartiet

LES TIDLIGERE INNLEGG I DENNE DEBATTEN:

Ikke «fake news»

Når nå Bøhn er sjenerøs og «strekker ut en utstrakt hånd til mennesker i nød» skal jeg ikke kommentere det mer enn å si at jeg håper vi ser samme holdning på andre politiske temaer.

Jeg er ikke overrasket over hva Frp sier om størst mulig grad av sysselsetting, jeg påpeker at den jobben dagens regjering gjør er slett på området, ord og handling henger ikke sammen. Og virkemidlene fra Regjeringen er feil. Det viser tallene. Når Bøhn bruker tall fra SSB på arbeidsledigheten, viser de hvor mange registrerte ledige i alderen 15-74 år det er, problemet er at disse tallene ikke er representative for sysselsetningen. Sysselsettingen er fallende! Den økende andelen utenfor arbeidslivet er kritisk. Vi ser stadig flere unge stå utenfor, stadig flere eldre også.

Det er store utfordringer for enkeltmennesker og også for Norge. Kanskje det er slik at mange av de langtidsledige har gitt opp å søke arbeid? Det pynter jo på tallene som Bøhn benytter seg av, men løser ingen av problemene vi som samfunn står ovenfor …

Dette er ikke «fake news» men sannheter de fleste partier forholder seg til. Tåkelegging er å forsøke dreie debatten over på meg som person og ambisjoner gjennom å vise til udokumentert egenviten som en påstått sannhet.

Eiendomsskatten

At nå eiendomsskatten er fjernet på verker og bruk, som igjen forhåpentligvis fører til etablering av arbeidsplasser på Ringerike gjør meg glad. Jeg ønsker sysselsettingsgraden opp, både nasjonalt og lokalt. Jeg er ikke noe stor fan av eiendomsskatt, jeg mener tvert om at en skattemodell der folk skatter etter evne på inntekt og formue, hvor de som har mest, bidrar mest til fellesskapet er det man bør jobbe mot. Et samfunn som utjevner ulikhetene og et samfunn hvor ulike menneker har like muligheter. Vi konstaterer at forskjellene øker med dagens regjering.

Utfordringene er jo at mange av kommunene uten eiendomsskatt ikke kan opprettholde det tjenestetilbudet vi har i dag. Lokalt vet vi at mange av de som før var arbeidssøkende, i dag er over på sosiale stønader, en post som øker på Ringerike.

Om Bøhn så hadde fått sitt parti til å stemme for Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2016, 2017 og 2018, ville Ringerike kommune hatt over 30 millioner mer i frie inntekter, som kanskje kunne fjernet deler av eiendomsskatten, bidratt til at kommunene kunne gjort mer forebyggende og tilrettelagt enda bedre for nye arbeidsplasser. Men så lenge regjeringen fører dagens skattepolitikk, får Bøhn heller komme med forslag til hva som bør kuttes ut av kommunale tjenester.

Ja, aldri har kommunene fått mer penger enn i dag, men ei heller har aldri kommunene hatt så mange oppgaver og krav som i dag! Så tar jeg gjerne debatten videre derfra. 

Gjerne i en paneldebatt, om Ringblad tar utfordringen?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.