Gå til sidens hovedinnhold

Grønn utvikling

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ønsker meg en stor kolonihage midt i sentrum av Hønefoss, nærmere bestemt på Petersøya.

Lett tilgang for alle, mulighet til å dyrke egne grønnsaker, urter og annet godt, eller bare et sted for hygge på egne parseller med nærhet til naturen og elva som renner forbi. Fellesskapsfølelsen, gode oppvekstsvilkår for barn og økt livskvalitet for voksne i byen.

I disse dager har byen begynt sin fortetting med nye leilighetskomplekser som vil overta mer og mer av friområder i sentrum.

Levende samfunn

Vi registrere daglig i media eller via selvsyn at det bygges og skal utbygges. Sentrum av Hønefoss blir et mer og mer levende samfunn også etter butikkens stengetider.

Dette har vært ønskelig i mange år og troen på nye E-16 og Ringeriksbanens forkortende reisetid mellom Hønefoss og Oslo vil gi hele regionen det nye løftet man har ventet på.

Hønefoss kan utvikles til noe spennende og nytt, men det er viktig å ta vare på gode verdier.

Noen av disse verdiene kan vi finne i å dyrke egne grønnsaker, samle inn bær fra bærbuskene når de henger modne på treet – til å høste og lage syltetøy eller saft av og på denne måten sørge for å ta vare på de verdiene vi får fra markens grøde, til kalde vinterdager, hvor det er godt å sitte inne og drikke sin egendyrkede solbærtoddy. Lage sin egen smoothie med bær fra egen hage.

Egne grønnsaker

Spise grønnsaker som du selv har dyrket utover vinteren, midt i sentrum av Hønefoss.

Dette er ingen umulig tanke. I stedet for å sloss om bygging / ikke bygging på Petersøya, kan kommunen legge forholdene til rette å leie ut parseller til innbyggere av Hønefoss, innbyggere som ikke har andre muligheter til dyrkning av grønne planter, enn i en altankasse.

Det er ikke hele Petersøya som skal eller kan tas i bruk, det må være plass til samlingsteder under himmelen hvor det sosiale er det viktige bindeleddet for de hyggelige samtaler.

Det er jo flott å sette tenna i ei gulrot som du akkurat har rykket opp av jorda, er nok mange andre som gjerne vil smake på denne og ikke minst snakke om.

Utleie av jord

Dette kan gi kommunen en fast årlig inntekt med utleie av god jord. Dette kan gi mennesker som ønsker å være ute og se at det spirer og gror rundt seg. Andre mennesker kommer på besøk og over en kaffekopp man ordne de fleste verdensproblemer.

Økologisk kolonihagenbruk? Smak på ordet, smak på produktene. Dette kan bli bra. Det er ved de små ting man kan forandre og man er ofte nødt til å begynne med seg selv for at det kan få ringvirkninger.

Kanskje Brasseriet Fengeselet kan flytte sine bikuber ned på Petersøya, hvor de kan nyte nektaren fra blomster og planter som kan gi nye smaker til «vår» lokal honning, produsert midt i Hønefoss.

Det er endel beslutninger som må tas i forkant av en slik bearbeidelse av jordstykke på Pettersøya. Det har jo skjedd at vannføringen går langt inn på øya.

Det kan også skje at noen ønsker å sette opp et lite kolonihagehus med plass til en kaffekopp, et lite bord og en stol som kan brukes som tak over hodet når himmelen skal vanne alle de nye frø og løk du har satt i jorda. Et lite rom for redskaper.

Hva med toalettforhold, kloakk, jo det er ikke bare, bare å sette i gang et slikt prosjekt, men med velvilje fra politisk og administrativ side innenfor rådhusets ganger så ser jeg heller ikke et langt perspektiv i tid før de første frø kan skape nye grønne vekster.

Annerledes

Det kan spire og gro midt i Hønefoss til det beste for innbyggere, til det beste for miljøet og kanskje også Hønefoss kan komme på kartet, byen som tør å tenke litt annerledes.

Ta vare på grønne lunger og rekreasjonsområder som også kan bidra til noe matnyttig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.