Jeg leser Ringerikes Blad nesten hver dag, og nå ser jeg at Midtøsten-konflikten mellom Israel og Palestina har nådd Hønefoss med Operasjon Dagsverk. Da må vi vel ta side og støtte noen.

Slik det ser ut fra vår standpunkt, er dette en konflikt mellom to sider: Store sterke Israel som okkuperer og undertrykker Palestinere i deres land, som med rettighet kan kalles Palestina (også kjent som Vest Bredden av noen, Judea og Samaria av andre), og stakkers, lille, undertrykket Palestina som er okkupert av Israel mot alle internasjonale lover og rettigheter. Du velger selv hvilken part du støtter, støtter dem av forskjellige årsaker, og håper at alt blir da bedre.

LES OGSÅ: Operasjon Dagsverk: – Årets sak er for ungdom i Palestina, ikke imot ungdom ett annet sted 

Katastrofalt

Vil du vinne, eller vil du ha fred? En vinn-situasjon vil være katastrofal, uansett hvilken side vinner.

La oss late som de Israelske styrkene vinner. Hva skjer? De kan jo ikke fortsette å okkupere Palestina i all evighet. Etnisk rensing? De driver vel Palestinerne ut av landet, dreper en hel haug på veien, og resten blir flyktninger som da tilslutter seg til de allerede hundrede tusener av Palestinske flyktninger. Egentlig ikke en vinn situasjon.

Hva hvis de Palestinske vinner? En selvstendig palestinsk stat i Palestina? Hvordan vil de oppføre seg? Som Hamas i Gaza? Som de forskjellige grupperinger i Syria som nå sloss mot hverandre? Som Egypt? Som Libanon?

Bang Jan Martin

Permakultur konsulent og forfatter,

Åsbygda

 

Etnisk rensing?

Ikke glem at mange palestinske organisasjoner har som mål å drive jøder, israelere, fullstendig ut av Midtøsten. Hvordan vil det fortone seg? Tvangsflytting? Etnisk rensing?

Human Rights Watch kom bare en uke siden med en rapport som hevder at tortur er systematisk og brutal i Palestinske fengsler. Og det er mot Palestinere, det finnes ikke Israelere i Palestinske fengsler. Hva tror du de ville gjøre med Israelere?

Begge scenarioer er fullstendig galskap og vil forårsake en situasjon som vil pålegge de som overlever fra taperen folkelig traumaer for lang tid, og vinneren for andre, dype traumaer i lang tid.

Tyskland prøvde å bli kvitt alle jøder i 1930 og i 1940-årene, og har fortsatt traumer etter dette. Jugoslavia hadde et blodig oppgjør mellom sine ulike etniske grupper i 1990 årene, og lider fortsatt av traumer.

Les også

– Boikott av Operasjon Dagsverk er en skammelig aksjon | Audun Bakkerud

 

Å vinne er å tape!

Men vi vil vel ha fred i Midtøsten, vil vi ikke det? Hvordan kan vi få det til? Hvem kan vi støtte? Hva gjør vi?

Midtøsten angår oss alle. Vår kultur historie er fundert der, Jødedommen, Kristendommen, Islam, alle oppsto der. Vi husker fortsatt at Olav kristnet Norge. Impulsen kom fra Midtøsten. Det er vårt alles opphav. Hønefoss fikk nettopp en ny kirke, inspirasjonen kom fra en Jøde som bodde i Palestina og som ga en lære som ble Kirken, og som også er anerkjent av Muslimer som en profet.

Vi er alle, på en eller annen måte, fra Midtøsten. Vi lider når folkegrupper i Midtøsten lider, både kristne, jøder og muslimer. Og vi vil gjerne bidra til en fredelig løsning. Hva gjør vi?

En konflikt oppstår mellom to parter. Et løsningstiltak må innebære at man ikke tar side med den ene eller den andre, men at man støtter begge. Konflikter oppstår ofte av angst, og denne konflikten er ingen unntak.

Israelerne er redde for Palestinerne, og Palestinerne er redde for Israelerne, begge sider med god begrunnelse. For å bidra til forsoning og konfliktløsning kan vi ikke ta side, da bare forsterker vi konflikten, legger ved i ilden, lar den brenne videre.

MIFF

Jeg skulle ønske at MIFF het «Med Israel og Palestina for Fred», og at Palestinakomiteen het «Palestina og Israel- komiteen». Jeg skulle ønske at vi støttet de mange organisasjoner som jobber med fred og forsoning mellom de to konfliktspartnere; med «Combatants for Peace», med «Women Wage Peace», med «Neve Shalom – Wahat Al Salam», med «Ecopeace – Friends of the Earth Middle East» og med «Arava Institute for Environmental Studies».

Jeg googlet «Peace Organisations in the Middle East» og fikk 8.520.000 hits. Jeg gikk bare inn på en og nevner her bare fem jeg selv har hatt kontakt med og stoler på. Jeg kunne dekke sider av Ringerikes Blad med lister av organisasjoner som fortjener vår støtte hvis vi vil støtte fred i Midtøsten.

Det er opp til oss: Skal vi støtte konfliktløsning, forsoning og fred, eller skal vi bidra til enda mer konflikt i Midtøsten? Jeg har bodd der lenge og drar tilbake dit om noen uker, og jeg vet godt hva jeg kommer til å gjøre.