Paal Puttens minnestøtte

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevPaal Puttens minnestøtte har vært omtalt i Ringerikes Blad i det siste, og det er uenighet om Henrik Wergeland var til stede ved avdukingen 17. mai 1845.

Ringeriges Ugeblad hadde referat fra avdukingen 22. mai, og tenk om Ringerikes Blad kunne trykke referatet opp igjen nå, 170 år etter første gang. Da kunne vi se hvilke prominente gjester som er omtalt.

Det var for øvrig Jørgen Moe, med god hjelp av Thor Færden på Klekken, som tok initiativ til å reise en minnestøtte for Paal Putten. Jørgen Moe skriver hjem om idéen i et brev datert 19. desember 1842.

I brevet ber han broren Ole sørge for at steinen blir «net huggen». Følgende tekst skal stå på steinen: «Reist til Minde om Dragon Paal Puttens Mod og Tapperhed i Svenskeslaget den (19. mars) 1716».

Jørgen Moe ville det skulle være en forsinket honnør til krigshelten som ikke fikk noen takk mens han levde. Paal fortjente å nevnes ved siden av Anna Colbjørnsdatter og Thor Hovland.

Til avdukingen skrev Jørgen Moe et dikt på 21 vers.

Der kan vi blant annet lese om Paal som «var med den Gang Slaget stod, men siden syde han Støvle. Han red fra Kampen med kvæstet Fod, og maatte sig Træben høvle». Diktet sto første gang på trykk i Ringeriges Ugeblad 22. mars 1845, og til avdukingen 17. mai ble diktet mangfoldiggjort og kunne kjøpes i trykkeriet.

Margit Harsson

Hole historielag

Jørgen Moe ville det skulle være en forsinket honnør til krigshelten som ikke fikk noen takk mens han levde.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags