Øyvind Lien: Jevnaker - hit eller dit

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal Jevnaker være en del av en ny storregion i Oppland og Hedmark, eller er det mer naturlig å orientere seg mot Romerike/Akershus? spør nyhetsredaktør Øyvind Lien i denne kommentaren.

DEL

KommentarEller kanskje bør Jevnaker bli en del av Buskerud i en mulig utvidet Viken-region?

Foreløpig klarer ikke Jevnaker-politikerne å bestemme seg. De er bedt om å vurdere tilhørighet til en mulig ny innlandsregion bestående av Oppland og Hedmark, men debatten i siste kommunestyre viser at det vil ha betydning hva Gran og Lunner gjør.

Jevnaker har i mange år vært delt med tanke på tilhørighet. Blant befolkningen går grensen et sted i Toso-området, eller kanskje i Verkevika. Mens noen mener Jevnaker må ta konsekvensen av sin Hadelands-tilhørighet, og orientere seg i retning Gran og Lunner, mener andre at det eneste riktige er å gå sammen med Ringerike.

Å dele Jevnaker er naturligvis helt uaktuelt. Det må tas et valg i den ene eller andre retningen, og valget må tas med tanke på hva kommunen og innbyggerne er best tjent med. Jevnaker blir en utkant uansett retning, og spørsmålet er hvilken rolle kommunen skal spille i en sammenslåing.

Det må tas et valg i den ene eller andre retningen, og valget må tas med tanke på hva kommunen og innbyggerne er best tjent med.

Rådmann May-Britt Nordli har tatt til orde for å gå sammen med Ringerike, og det er det flere gode grunner til å støtte. Allerede i dag er det et godt samarbeid over fylkesgrensen. Det er nok å nevne sykehus og politi. Og kanskje like viktig - svært mange av innbyggerne jobber på Buskerud-siden, dessuten er Hønefoss et naturlig knutepunkt for handel.

Jevnaker-politikerne vet selvfølgelig at dette er en betent sak, og at diskusjonen vil gå høyt. Derfor kjøper de seg tid, samtidig som de kan posisjonere seg i den ene eller andre retningen. Men på et tidspunkt må det tas et valg.

LES OGSÅ:

Historisk avtale – enige om plattform for Viken

Christopher A. Wand: Viktig regionreform

Øyvind Lien

Nyhetsredaktør i Ringerikes Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags