Gå til sidens hovedinnhold

Øyvind Lien: Ære være vaffelsteikere, dorullselgere og parkeringsvakter

Artikkelen er over 4 år gammel

– La noe av pengene sildre nedover i klubbene! Det er nyhetsredaktør Øyvind Liens klare melding til NFF i denne kommentaren.

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo måtte forlate banen etter en rekke svake resultater. Ingen ble overrasket, men avtalen han gikk av med har vakt sterke reaksjoner. Etterlønn på til sammen 4,2 millioner kroner som takk for svake resultater, i en jobb han etter sigende selv valgte å forlate, er en exit av de sjeldne.

Norges Fotballforbunds pengebruk og økonomistyring står i sterk kontrast til det lokale klubber kan tillate seg. I et intervju her i avisen avslører Hønefoss Ballklubbs styreleder Knut Kjær Berntsen at det etter hvert skal koste mer for barn og unge å være en del av storklubben. Det er behov for å øke inntektene, for HBK-kassa er skrapt til bunnen.

Ære være innsatsen som nedlegges av foreldre og andre – ingen må se smått på verdien av dugnader, som i seg selv gir samhold og eierskap.

Øyvind Lien

Mer penger må hentes fra breddeidretten, leken og talentutviklingen. Neppe ønsket av verken ledelse eller foreldre, men tilsynelatende en dyd av nødvendighet.

Det sies at det er mye penger i fotballen. I alle fall på toppen. I klubber rundt om i landet er det ikke akkurat lyden av klingende mynt som dominerer. Her er det røyken av vaffeljern og lyden av paller med doruller som preger mye av hverdagen. For hva skulle aldersbestemte lag vært uten frivillige vaffelsteikere, dorullselgere og parkeringsvakter?

Ære være innsatsen som nedlegges av foreldre og andre – ingen må se smått på verdien av dugnader, som i seg selv gir samhold og eierskap. Men det sier litt om hvilke to kulturer som preger ytterlighetene av en stor og tung organisasjon som Norges Fotballforbund. Det er opplagt hvilke signaler som sendes nedover i systemet.

Det er selvfølgelig ingen direkte sammenheng mellom Høgmos avgang og Hønefoss Ballklubbs økonomiske hengemyr. HBK sliter med såkalt gammel moro, og faktisk over tid også familier som unnlater å betale for sine barns tilbud. Kanskje er det noen som ikke evner å betale – de har rett og slett ikke råd.

Hva med den problematikken, NFF? Bør ikke et storforbund tenke lenger enn toppresultater og sluttavtaler? La noe av pengene sildre nedover i klubbene, og vis at dere er til for andre enn toppen!

Kommentarer til denne saken