Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egil Lyng: Lever du her og nå?

Artikkelen er over 3 år gammel

– Min erfaring at altfor mange tankemessig for det meste befinner seg enten i fortid eller i fremtid, skriver coach Jan Egil Lyng i ukens Noe å tenke på.

Noe å tenke på Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det å leve her og nå, er på mange måter blitt en floskel som for mange har mistet sin mening. Men spørsmålet er etter min mening relevant nok.

Jeg har ikke noe statistisk grunnlag for min påstand, men det er min erfaring at altfor mange (meg selv inklusive) tankemessig for det meste befinner seg enten i fortid – noe som har skjedd, eller i fremtid – noe som vi planlegger eller bekymrer oss for.

Hvor ofte er vi bevisst det vi opplever «her og nå»? Ikke ofte nok – er min erfaring.

Hva gjør egentlig det med livene våre?

Ikke til stede

Noe som er helt sikkert, er at fortiden får vi ikke gjort noe med. Det som har skjedd, lar seg ikke endre. Fremtiden har vi heller ingen garanti for. Det eneste vi kan være sikre på, er det vi opplever her og nå, men ofte registrerer vi ikke det fordi tankene er et annet sted.

Hva er det med oss mennesker som får oss til å være så opptatt av å legge planer eller bekymre oss over noe som muligens kan skje en gang i fremtiden, eller noe som skjedde i fortid, at vi «glemmer» å være opptatt av det vi faktisk opplever? Lyd- og synsinntrykk, følelser?

Er det fordi det vi opplever er kjedelig eller uviktig? Om svaret er ja, er det opp til oss å gjøre noe med det istedenfor å være opptatt av et problem som muligens kan oppstå i neste uke, eller noe spennende som vi snart skal gjøre.

Sannsynligvis vil du oppleve at problemet du bekymret deg over ikke oppsto, og når du kommer til det du så frem til å oppleve, vil du trolig oppleve at tankene dine allerede er opptatt med noe annet – et godt stykke inne i fremtiden.

Stopp opp

Dette er ikke så lett å endre. Men det går an dersom du øver. Et lite tips kan være at du regelmessig – mange ganger hver dag, stopper opp i det du gjør og spør deg selv: Hva er det jeg opplever nå?

Det blir imidlertid ingen øvelse om du ikke er motivert for å øve. Den viktigste motivasjonen ligger etter min mening i å være bevisst at du har bare ett forsøk på å leve livet ditt.

Du får ingen «replay». Da er det dumt å ikke være bevisst og til stede i det du opplever.

Flere tanker fra Lyng:

Kommentarer til denne saken