Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egil Lyng: Har du nok alenetid?

Artikkelen er over 3 år gammel

– Å gi seg selv nok alenetid, ser jeg på som en del av det å dekke egne behov – for å kunne ha overskudd til å være noe for andre, skriver coach Jan Egil Lyng i ukens Noe å tenke på.

Noe å tenke på Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kanskje et farlig spørsmål å stille siden vi vet at mange er ensomme og har mer alenetid enn de ønsker.

Men for mange andre er alenetid et savn. Jeg har ingen offisiell undersøkelse å vise til, men jeg antar at vi ikke er så veldig forskjellig fra dansker.

Gallup gjennomførte en undersøkelse for den danske avisen Berlingske som viste at hver fjerde danske lengtet etter mer tid til å bare være for seg selv og gjøre ingenting.

Aktiviteter og plikter

Jeg tror ikke vi egentlig mangler fritid hvor vi kan være alene med oss selv, men vi fyller den opp med så mange aktiviteter og plikter at vi ofrer alenetiden. Kanskje fordi vi er redde for å bli sett på som sære og egoistiske. Er vi det om vi iblant bruker tid bare på oss selv?

Jan Egil Lyng

Coach

Jeg mener bestemt nei. Jeg har ikke alltid tenkt slik, men har etter å ha opplevd negative sider ved å ikke prioritere alenetid, endret oppfatning.

Det har hendt at jeg har bedt kunder uten alenetid bruke en halv time for seg selv på sofaen, men alenetid kan like gjerne være å gå en tur alene, eller gjøre noe annet som du har lyst til, og som vil gi deg ro og avkobling.

For mange er alenetid viktig i et parforhold. Alenetid kan være en pause som gir ro og mulighet til å lade opp. Tid til å være alene med deg selv hvor du kan bearbeide inntrykk og tanker.

Ta vare på seg selv

Men det at du vil være alene og ikke være sammen med ham/henne, kan oppfattes av din partner som en avvisning.

Det er derfor viktig at du forklarer på en ordentlig måte at ditt behov for å være alene ikke har noe med ham/henne å gjøre, men at det kun har med deg og dine behov å gjøre.

Jeg er etter hvert blitt overbevist om at følgende påstand er riktig:

«Ønsker du å være noe for andre, må du først være noe for deg selv. Ellers vil du etter hvert ikke ha noe å gi».

Å være noe for seg selv, betyr å dekke vesentlige egne behov.

Å gi seg selv nok alenetid, ser jeg på som en del av det å dekke egne behov – for å kunne ha overskudd til å være noe for andre.

Flere tanker fra Lyng:

Kommentarer til denne saken