Tragedien gjentar seg

Artikkelen er over 3 år gammel

Igjen blir vi påminnet det som skjedde rett utenfor vår egen stuedør 22. juli for snart fem år siden, skriver nyhetsredaktør Øyvind Lien om det grusomme angrepet i Nice natt til fredag.

DEL

KommentarSå skjedde det igjen. En gal manns handlinger rammet en hel by og en hel nasjon – lokalbefolkning og ferierende. Frankrike har vært hardt rammet av terrorhandlinger de siste to årene, og denne gangen var det Nice som skulle lide.

BAKGRUNN: 84 drept i Nice-angrepet

Symbolikken i terrorhandlinger på en nasjonaldag er sterk, og kontrastene store, når festfyrverkeriet plutselig forvandles til et grusomt blodbad. I en annen målestokk, men likevel: Vi kan tenke oss resultatet av et en stor lastebil kjører inn i folkemengden i et hjemlig 17.-maitog. Kontrasten er skrikende.

Og igjen blir vi påminnet det som skjedde rett utenfor vår egen stuedør 22. juli for snart fem år siden. Datoen som for alltid vil minne oss om en annen gal manns handlinger, som tok livet av flere titalls mennesker. På femårsdagen skal terrorhandlingen markeres i Oslo og på Utøya, og sikkert flere andre steder rundt om i landet.

Terrorens hovedmål er å skape frykt – og terror skaper utvilsomt frykt. Når terrormeldinger som dette kommer, tenker vi alle umiddelbart på om vi kjenner noen som kan være rammet. 

Nice er et yndet feriemål, og flere fra vårt distrikt er i Frankrike i disse dager, noen også ganske nær der det skjedde. Så langt vi har klart å bringe på det rene i morgentimene, er ingen av «våre» rammet.

Og igjen blir vi påminnet det som skjedde rett utenfor vår egen stuedør 22. juli for snart fem år siden.

Terrorhandlinger gjør noe med oss. I tiden rett etter så grusomme handlinger er det krevende å la være å tenke på det som har skjedd og hva som kan skje, selv om vi ynder å si at det gjelder å leve «som normalt». 

For det er viktig å normalisere hverdagen, om ikke annet for å yte motkraft til det som er terroristens mål. 

LES OGSÅ: Ringerikinger fikk terroren tett på

Øyvind Lien

Nyhetsredaktør i Ringerikes Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags