Gå til sidens hovedinnhold

Nav-sjefen: På jobbjakt?

Elisabeth Holen

Fylkesdirektør, Nav Buskerud

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeidsmarkedet i Norge er i endring. I løpet av det siste året har «oljebremsen» blitt et nytt begrep. Oljeprisen har falt dramatisk, noe som har ført til økende ledighet i oljehovedstaden Stavanger og i en rekke andre deler av landet hvor næringslivet er avhengig av oljeproduksjon.

I Buskerud har vi også begynt å merke ringvirkningene, blant annet i teknologibyen Kongsberg. Samtidig nyter mange deler av næringslivet godt av rekordlav kronekurs. Utenlandske varer blir forholdsvis dyrere og det blir lettere å selge norske produkter i utlandet. Eksportindustrien går bedre enn på lenge. Det blir billigere å feriere i Norge, og tilsvarende dyrere å feriere i utlandet.

Bra for reiseliv

Dette er gode nyheter for flere næringer, deriblant reiselivsnæringen. I vårt fylke er det særlig Hallingdal som nyter godt av dette. Hallingdal er en av Norges fremste reisemål, og et av få dalfører i Norge som opplever vekst og befolkningsøkning. Navn som Geilo og Hemsedal er varemerker som er kjent langt utenfor landets grenser.

Når Norge blir truffet av to så tunge trender samtidig skjer det noe nytt med arbeidsmarkedet. Ledigheten øker hurtig i noen deler av landet og synker i andre. Vi snakker ikke lenger om en generell konjunktursvingning som treffer hele landet, men om to bølger som treffer på ulike steder. Det betyr at de som er arbeidsledige på ett sted i landet, kan være sårt etterspurt arbeidskraft andre steder.

Servicetalent

Mange forbinder reiselivsbransjen med smilende svensk betjening, enten det er på restauranter, hoteller eller i andre servicebedrifter. Det er ingen tvil om at det er mange svært dyktige svenske medarbeidere i norske servicebedrifter. Like sikkert er det at det finnes mange nordmenn med samme servicetalent som kunne utført disse jobbene.

Reiselivsbransjen er samtidig en av de mest sammensatte bransjene vi har. Den sysselsetter arbeidstakere fra renhold, vedlikehold, drift av skiheiser, aktivitetsledere, kokker og mange andre yrker. Langt fra alle stillinger lyses ut i aviser, på finn.no eller på nav.no, og reiselivsbransjen er et godt eksempel på dette. Stillingene her og i andre bransjer blir besatt av kandidater som har meldt sin interesse lenge før bedriftenes behov oppstår. Det bør flere av dem som nå er på jakt etter arbeid i Buskerud også gjøre.

Må være mobile

Når noen områder i landet mangler arbeidskraft og det i andre områder er mange ledige hender, vil NAV i tiden som kommer stille tydeligere krav til de som mottar dagpenger.

Flere må søke jobber der jobbene finnes - som arbeidstakere må vi være mobile. Det betyr ikke at alle skal pakke flyttelasset og bosette seg i Hallingdal, men mange må i framtidens arbeidsmarked være innstilt på å reise dit jobben er. Det kan være dagpendling, ukependling eller kanskje sesongpendling.

Kan en ungdom fra Örebro bo og jobbe i Hemsedal i vinterhalvåret bør en ungdom fra Drammen kunne gjøre det samme!

Kommentarer til denne saken