Gå til sidens hovedinnhold

Nye tider for Bergermoen

Artikkelen er over 5 år gammel

Ødelegges sentrumshandelen av at det etableres store kjeder på Hvervenmoen og på Bergermoen? spør nyhetsredaktør Øyvind Lien i denne kommentaren, og svarer: Neppe.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fra i dag er det landhandleri på Bergermoen.

BAKGRUNN: Gausdal Landhandleri gjør klar for åpning på Bergermoen

Det høres snilt og forsiktig ut, men faktum er at 18. februar 2016 er starten på noe helt nytt når det gjelder handel i Jevnaker generelt og Bergermoen spesielt.

Gausdal landhandleri er ingen ubetydelig aktør innen byggevarer, og etter hver skjer det mer: Når Europris kommer etter, er Bergermoen plutselig blitt stor på detaljvarer.

Et område med gode parkeringsmuligheter, ikke minst snumuligheter for store og små biler med tilhenger, er en viktig bonus. Ja, mer enn det; for denne typen handel er tilgjengelighet en dyd av nødvendighet.

Skal de handlende trekkes ut fra Nesbakken, og sparke beina under tradisjonell handel over disk? Spørsmålet måtte komme, og diskusjonen var forutsigbar som lukta fra Trollmyra. For det er ikke så rart at man frykter for bygdas eneste sentrum.

Men å kreve at nevnte kjeder i stedet skulle leie 50 eller 100 kvadratmeter i Storgata er i overkant optimistisk.

 Parallellen til og Hønefoss sentrum er snorrett.

LES OGSÅ: Asplan Viak: – Sats på handel i sentrum

Men ødelegges sentrumshandelen av at det etableres store kjeder på Hvervenmoen og på Bergermoen? Neppe. Og hva er alternativet hvis man nekter de store kjedene å etablere seg på vel tilrettelagte områder med god plass? Mest sannsynlig at de velger en annen kommune.

De tradisjonelle sentrumsområdene er rett og slett ikke tilrettelagt for mye av den handelen vi her snakker om. Med byggevarer er det naturligvis helt spesielt, men også når det gjelder småvare-kjeder som Europris. Stikkordet er arealer.

Det kunne sikkert være mulig å få slike kjeder inn både på Nesbakken og i Hønefoss sentrum, men da må det tilrettelegges. Det må reguleres og bygges for denne måte å handle på. Det kreves mye plass til store vareutvalg, og det kreves ikke minst parkeringsplasser. Og er det slik vi ønsker at sentrumsområdene skal utvikles?

Nå gjelder det å utnytte det at store og kjente kjeder etablerer seg – kjeder som trekker til seg kunder også fra omkringliggende kommuner. Det er jo ikke snakk om at bare folk som før handlet i sentrum, nå skal handle på mo'n. Til det er grunnlaget altfor lite.

Her gjelder det å se helheten, med variasjon i vareutvalg og tilbud. Resultatet kan i så fall bli økt opplevelse for alle oss som bor her, pluss mange andre, og ikke minst – mer penger i kassa for alle som driver forretning.

Dessuten: Det , og ikke så rent få, heller.

Kommentarer til denne saken