Gå til sidens hovedinnhold

Erik Højgaard Anti: Derfor har musikklinja livets rett

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er ikke å ta for hardt i å hevde at tidligere elever ved musikklinja vår DOMINERER den kommersielle delen av norsk musikkliv, skriver Erik Højgaard Anti i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På tampen av forrige skoleår var vi i startfasen med å planlegge en jubileumskonsert. Neste år er det 20 år siden musikklinja på Ringerike vgs. ble startet. I løpet av disse 20 årene har det skjedd mye i kulturlivet i distriktet – og dette ville vi feire med brask og bram!

Nå ønsker altså fylkesrådmannen og hans administrasjon i Drammen at dette skal bli en avskjedskonsert, til tross for at høringssvarene viste en massiv støtte til musikklinja vår.

«Er du også fra Ringerike? Hva er det dere gjør riktig?» er ikke sjeldne spørsmål vi fra Ringerike får når vi møter folk fra andre steder. Det har blitt lagt merke til at det kommer mange dyktige musikere herfra.

60 til høyere studier

Forleden dag tok vi en kikk på bildene av alle avgangsklassene vi har hatt. En rask opptelling viste at over 60 elever hadde gått videre til høyere musikkstudier. Det er et utrolig høyt tall med tanke på at vi kun har én avgangsklasse pr år. Hvis vi tar med alle som har tatt en utdannelse med musikk i fagkretsen sin blir tallet enda høyere.

Når du ser og hører musikere på fjernsyn og radio er sjansen stor for at noen av disse har bakgrunn fra linja vår. De sitter blant annet i de forskjellige husorkestrene på «Idol», «The Voice», «Hver gang vi møtes», «Skal vi danse», «Kvelden før kvelden» og «Stjernekamp». Andre turnerer inn- og utland (noen ganger verden rundt!) med noen av våre mest populære artister (Mari Boine, Karpe Diem, Donkeyboy, Silya, Gabrielle og Astrid S., for å nevne noen).

Det er ikke å ta for hardt i å hevde at tidligere elever ved musikklinja vår DOMINERER den kommersielle delen av norsk musikkliv. Mange av disse kommer ofte tilbake til skolen vår for å dele sine erfaringer med oss.

Kanskje du tenker at du ikke har noe til overs for populærmusikk og liker deg best i Den Norske Opera? Du finner tidligere Mua-elever der, og!

Generell studiekompetanse

Selvsagt blir ikke alle elevene musikere eller musikklærere, men alle får selvfølgelig generell studiekompetanse på musikklinja. Derfor har tidligere elever fra linja endt opp med å bli for eksempel allmennlærere, sykepleiere, psykolog, arkitekt, revisor osv.

Musikklinja på Ringerike VGS har dessuten noen av de mest kvalifiserte lærerne du vil finne på en musikklinje i en videregående skole.

Vi er spesielt sterke på rytmisk musikk. Lærerne her har lang og bred undervisningserfaring og mange er fortsatt utøvende musikere på et høyt nasjonalt nivå.

Kort sagt; i løpet av snart 20 år har musikklinja på Ringerike opparbeidet en helt særegen kompetanse og et helt unikt landsdekkende nettverk.

Hvis det er vanskelig å forstå hva musikklinja på Ringerike vgs. holder på med, kan man se på betydningen den har hatt for hele regionen, det lokale næringslivet og frivilligheten.

Kulturelt knutepunkt

Her er min påstand; Musikklinja er det største kulturelle knutepunktet i regionen. Er det virkelig ønskelig å fjerne dette?

  • For det første arrangerer skolen selv en rekke offentlige konserter i løpet av året til glede for regionens innbyggere.
  • Mange av linjas elever og lærere arrangerer stadig små og større konserter/forestillinger i distriket på eget initiativ.
  • TBA Arrangementer A/S setter hvert år opp fire store forestillinger; den årvisse sommerrevyen, «Jailhouse Rock», «Rockefroskene» og «O ‘jul med din glede». Alle disse produksjonene er store publikumssuksesser. I alle disse vil du finne folk som er tilknyttet musikklinja, både på og bak scenen og i orkestergravene. De økonomiske ringvirkningene kan du forestille deg. Bare spør restaurantbransjen.
  • Showskolen i Hønefoss er en suksess. Hvem driver den? To av våre tidligere elever; Marte og Guro Helleseter.
  • MusikalKollektivet tilbyr barn, ungdom og voksne undervisning i dans og musikal. Hvem startet dette? Tidligere elever av oss.
  • All Entertainment arrangerer små og store arrangementer for mange bedrifter i området. Utøvere? Folk fra musikklinja.
  • For ikke å snakke om de mange kor og korps i området som blir ledet av… tidligere og nåværende elever på musikklinja.

Hørte jeg noen savne ordene verdiskapning og synergieffekter…?

Dette er bare noen av de ringvirkninger musikklinja har bidratt til på kultursida i regionen vår. Kultur gir bolyst. Det er forventet en dobling av innbyggertallet innen 2045.

Hva mer skal til for å overbevise om at musikklinja ved Ringerike VGS er noe helt spesielt og har livets rett?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.