Cecilie Iren Larsen Helltun: Å drepe en drøm.....

Musikklinja (her skolekoret fra julekonsert med dirigent Ingvild Hasund) holder høy standard.

Musikklinja (her skolekoret fra julekonsert med dirigent Ingvild Hasund) holder høy standard. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– La musikken få utvikle seg også utenfor Drammensområdet! skriver Cecilie Iren Larsen Helltun i dette leserinnlegget

DEL

Leserinnlegg Her i Ringerike er det mange unge som driver med musikk på ulike plan. Mange ønsker å begynne på musikklinjen når de skal på videregående. Men nå henger den muligheten i en tynn tråd, siden fylkesrådmannen i Buskerud står fram med et forslag om å legge ned bl.a. musikklinja på Ringerike Videregående skole.

Det betyr at mange må skrinlegge sine drømmer, og mange talenter vil miste muligheten til å utvikle seg best mulig. Det å legge ned denne linja er å drepe drømmen til mange unge og talentfulle musikere!

Ringerike kommune har en visjon: «Ringerike - ett bedre sted å være». Det stemmer nok på mange områder. Men ikke hvis du er ung og ønsker å satse på musikk.

Takket være fylkesrådmannen i Buskerud. Han ønsker å legge ned dette studietilbudet. Alt skal sentraliseres. Og på Ringerike videregående skal det gjøres om til studiespesialiseringsplasser. Drammen skal få beholde alle sine tilbud. Elever fra Ringerike må søke i Drammen.

Hvor mange 16-åringer kan pendle fra Hønefoss til Drammen? Det er to timer med buss. Pluss evt. buss til Hønefoss sentrum. Reise hjemmefra kl. 0500 om morgenen? Hvis man kommer inn da... Det blir jo ikke så lett det heller, når det blir færre studieplasser og sannsynligvis like mange søkere.

Og hvis du ikke ønsker å sitte opptil tre timer på bussen hver vei? Kanskje flytte på hybel isteden? Hvis man har råd til det.....

Kanskje de bør se litt på hva musikklinja har gjort for distriktet vårt? Hvor mange tidligere elever som faktisk lever av musikken i dag eller studerer videre.

Dersom en nedleggelse blir vedtatt, vil Ringerike bli en fattigere kommune kulturelt sett.

Alle konsertene som MUA holder rundt omkring. Alt de kan tilføre det lokale musikk og kulturlivet.

Vil gjerne at fylkesrådmannen tar seg en tur til Ullerål kirke i Hønefoss torsdag 8. desember kl. 1930, da skal Ringerike Janitsjar ha konsert sammen med MUA. Så får han kanskje se hva han ønsker å fjerne!

Dersom en nedleggelse blir vedtatt, vil Ringerike bli en fattigere kommune kulturelt sett. Noen av de som driver med musikk kommer sikkert til å fortsette med det. Som en hobby.

De som ønsker å gå videre og studere musikk kommer til å henge etter de som kommer fra musikklinjer rundt i landet. Det blir færre ressurser for det lokale musikk- og kulturlivet. Istedenfor å styrke kulturen i kommunen svekkes den.

Linja skal, hvis fylkesrådmannen får det som han vil, bli gjort om til studiespes. Men det er slett ikke alle det passer for. Det å ha opplæring innenfor praktiske og utøvende fag, som f.eks. musikk, er for mange det som får dem igjennom videregående skole. Det å få drive med noe du liker, samtidig som du lærer. Og å drive med musikk øker evnen til å lære, det er vitenskapelig bevist.

Det var riktignok snakk om å ha noen programfag innen musikk, men da tenker jeg at det vil bli ett problem med lærerkrefter? De som i dag jobber på MUA er kanskje ikke interessert i å undervise musikk 2-3 timer i uka? Kanskje det finnes en gammel naturfaglærer som kan 4-5 grep på gitar? Da kan man jo undervise i både naturfag og musikk, og fylket sparer sikkert noen kroner?

Nei, kjære fylkesrådmann - ikke drep drømmene til alle de unge talentene i vårt distrikt! La musikken få utvikle seg også utenfor Drammensområdet!

LES FLERE INNLEGG:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken