Nattur? Det er faaali' det! | Axel Johan Holt

MØRKGONGA: – Å legge nett over rasfarlige skrenter i Mørkgonga, festet med bolter, vil føre oss på ville veier, skriver Axel Johan Holt i dette innlegget.

MØRKGONGA: – Å legge nett over rasfarlige skrenter i Mørkgonga, festet med bolter, vil føre oss på ville veier, skriver Axel Johan Holt i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ferdsel i naturen er ikke farligere enn ferdsel i trafikken, skriver Axel Holt i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerJeg har Flåklypa-Ludviks stemme i bakhodet når jeg leser intervjuet med Tommy Støa. Emnet er Mørkgonga, denne unike geologiske formasjonen under Gyrihaugen, øst for Steinsfjorden.

LES OGSÅ: Savner du Mørkgonga? Da bør du heller prøve en av disse turene

For å si det veldig enkelt: All ferdsel i natur er forbundet med risiko for personskade. Noe av det som gjør at de fleste av oss her til lands er fortrolige med ferdsel i naturen, er at vi har lært noe grunnleggende om adferd og oppførsel utendørs. Noe, men langt fra alt, er farlig. Å vedde på hvem som tør å lene seg lengst utfor stupet er i og for seg ufarlig. Det er vinneren av veddemålet som lever farlig.

Du lærer aldri barnet ditt å slå i en spiker hvis du er redd for at barnet skal få en blå tommel. Slik er det i alle forhold i livet. Det barnet som alltid blir kjørt til skolen blir en mer usikker og farlig trafikant som voksen, enn den som har måttet lære å klare seg i trafikken som barn. Ferdsel i naturen er ikke farligere enn ferdsel i trafikken.

Axel Johan Holt

Å legge nett over rasfarlige skrenter i Mørkgonga, festet med bolter, vil føre oss på ville veier. Ansvar for egne handlinger, evne til å se følgene av egne handlinger, vurdering av risiko. Dette vil være noe av det vi vil tape i et overbeskyttende samfunn.

Men husk likevel: Mange advokater er ivrige friluftsfolk. Ta med en advokat i turfølget ditt neste gang, så vinner du kanskje en sak mot Skiforeningen, Turistforeningen eller en grunneier som utsatte deg for fare, uhell og skade. Welcome to the US!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags