Barnelege Ole Jørgen Moe: Vaksinen er trygg!

– Bidra til at barna får denne viktige vaksinen, skriver Ole Jørgen Moe, som er barnelege.

– Bidra til at barna får denne viktige vaksinen, skriver Ole Jørgen Moe, som er barnelege. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I dette leserinnlegget tilbakeviser barnelege Ole Jørgen Moe påstander om at MMR-vaksinen kan føre til autisme.

DEL

LeserinnleggKari T. Lossius reiser i et innlegg under overskriften «Trygg vaksine?» tvil om berettigelsen av å vaksinere mot meslinger. Hun trekker blant annet fram en kobling til autisme på grunn av vaksinen og at kommuneoverlegen mener at tusenvis må la seg vaksinere fordi det er påvist tre tilfeller av meslinger. Hun har rett i at meslinger for de aller festes vedkommende er en, om ikke uskyldig barnesykdom, i de fleste tilfeller en ufarlig sykdom. Likevel har meslinger alltid vært karakterisert som den alvorligste barnesykdommen først og fremst på grunn av noe få, til dels alvorlige og en sjelden gang dødelige komplikasjoner. Det var da også årsaken til at vaksinasjon mot meslinger ble tatt inn i vaksinasjonsprogrammet for barn i 1969.

Ole Jørgen Moe

Barnelege

Opptil 30 prosent av de som gjennomgår meslinger får en eller annen form for komplikasjoner. De fleste er mindre alvorlige bakterielle sykdommer som enkelt kan behandles med antibiotika. Men det finnes også alvorligere komplikasjoner. Den mest alvorlige er hjernebetennelse som oppstår ved 1 av 1000 som gjennomgår sykdommen. 25 prosent av de som får hjernebetennelse får varig hjerneskade og ca 15 prosent dør.

LES OGSÅ: Ingen flere meslingtilfeller i vårt distrikt

To andre alvorlige komplikasjoner er «Akutt dissiminert encephalomyelitt» og «Subakutt skleroserende panencephalitt». Begge alvorlige betennelser i sentralnervesystemet som kan føre til alvorlige hjerneskader og død. I Nederland var det i 1999 et meslingutbrudd der 2961 gjennomgikk sykdommen, 17 prosent fikk komplikasjoner og to døde. I dag regner man med at 1 av 5 -10.000 dør av sykdommen og like mange får hjerneskade.

Når det gjelder risiko for autisme på grunn av vaksine (MMR-vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) er slik kobling ikke påvist. Dr. Andrew Wakefield og medarbeidere (Storbritannia) rapporterte i 1998 om en slik mulighet. Denne påstanden møtte massiv kritikk og hans forskningsresultater har hele tiden siden blitt avvist av andre forskere, blant annet hans kolleger ved «Royal Free and University College Medical School». I 2002 publiserte disse forskerne en artikkel i «British Medical Journal» hvor konklusjonen var at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksine og autisme. «British Medical Journal Publishing Group» bestilte etter dette en analyse av forskningsresultatene på dette området. Ca. 2000 publikasjoner ble gjennomgått, 6 av disse gikk gjennom kvalitetskontrollen og ingen av disse 6 kunne vise noen sammenheng mellom MMR-vaksine og autisme. Tvert imot, de fremhevet fordelene ved MMR-vaksinasjon.

I en nyere, stor amerikansk studie ble 96.000 vaksinerte barn hvorav 2.000 hadde eldre søsken med autisme, undersøkt for autisme. Konklusjonen var at det er ingen risiko for utvikling av autisme etter MMR-vaksinasjon, heller ikke hos barn der eldre søsken hadde autisme.

Så til alle småbarnsforeldre: Bidra til at barna får denne viktige vaksinen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags