Matvaresikkerhet må prioriteres | Olav Bjotveit

BASIS: - Korn kan brukes til menneskeføde og som kraftfôr til husdyr. Kornet er derfor regnet som en basisvare, skriver Olav Bjotveit.

BASIS: - Korn kan brukes til menneskeføde og som kraftfôr til husdyr. Kornet er derfor regnet som en basisvare, skriver Olav Bjotveit. Foto:

Av
DEL

MeningerUnni Carlsen, kommunestyrerepresentant for Høyre, har et meget godt leserinnlegg om matvaresikkerhet i Ringerikes Blad mandag 23. mars.

LES OGSÅ: Hvilke muligheter har grønn turisme i arealplanen? | Elling Chr. Heggen

Jeg er enig i alt hun skriver om viktigheten av å styrke norsk matproduksjon, noe som også Ringerike Senterparti har nedfelt i sitt valgprogram.

Vi kan spise norskprodusert biff med god samvittighet og uten å føle skam.

Korn kan brukes til menneskeføde og som kraftfôr til husdyr. Kornet er derfor regnet som en basisvare. Jeg har regnet på selvforsyningsgraden av matkorn i Ringerike, og det viser følgende resultat:

Kornbøndene i Ringerike som dyrker matkorn (hvete og rug), dyrker nok korn til å forsyne 64.300 personer årlig med brød beregnet utfra normalårsavling.

Selvforsyningsgraden av matkorn til brød er 211 prosent i forhold til innbyggertallet på 30.442 personer pr. 1. januar 2019. Det er 33.858 personer mer enn innbyggere i Ringerike.

Det er noe å være stolt av, og det bør premieres i jordbruksoppgjøret, slik at kornbøndene får en konkurransedyktig økonomi.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags