Marianne Storsveen: Støtt lokalsamfunnet ved å handle lokalt

Marianne Storsveen i lekebutikken Bukkene Bruse.

Marianne Storsveen i lekebutikken Bukkene Bruse. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserinnleggDen siste tiden og de siste dagene har vi vært vitner gjennom media til at flere små og store bedrifter som sliter, mange velger å stenge dørene selv eller de går konkurs.

På vei hjem fra jobb i dag hørte jeg på radioen i bilen. Jeg hadde ikke hørt lenge, før det kom:

En radiovert som kommer med, etter sin mening, ett helt fantastisk tips til forbrukeren der ute. «Skal du handle, så gjør det på konkurssalg! Konkurssalg er en gylden mulighet til å skaffe seg ting man kanskje har hatt lyst til å prøve, men ikke vært villig til å betale full pris for tidligere. På konkurssalg kan du kjøpe ting du har hatt lyst på lenge, men ikke tatt deg råd til.»

Fra trist til sint

Han gikk så langt som å si at «Det er hyggelig at butikkene velger å gi kundene ett skikkelig konkurssalg framfor å levere varene tilbake til leverandør», som om det er et valg de har og at de gjør det for å være snille.

Jeg satt i bilen og visste ikke hva jeg skulle tenke.

Selv driver jeg en liten leketøysbutikk i Hønefoss sentrum. Jeg følte meg truffet, jeg reagerte med å bli kjempelei meg, så ble jeg veldig provosert, noe som tippet over til sinne.

Marianne Storsveen

Bukkene Bruse leker As

Konkurs-spøkelset

Her sitter en radiovert og oppfordrer folk til å handle på konkurssalg for å spare penger. Og tror attpåtil at de som har opphørssalg gjør det for å være hyggelige og snill, når jeg vet at realiteten er at de står på bakrommet og gråter sine modige tårer, mens de ser drømmen forsvinner ut døra.

Det som er trist, går det opp for meg, er at mange kanskje glemmer hvor dypt en konkurs går.

Det er ikke sånn at når en bedrift eller butikk går konkurs, så selger man varene billig, låser døra og så er man ferdig.

Vi leser om konkurser daglig. Selv har jeg hørt, flere ganger: «Man skal gå konkurs et par ganger før man virkelig lærer hvordan det er å drive for seg selv», skal man virkelig det?

Jeg ønsker ikke å lære på den måten!

Bak en konkurs glemmer man kanskje litt menneskene som i mange år har jobbet til alle døgnets timer, gjort alt de kan for at forretningen skal klare seg, prøvd i årevis å lage liv i sentrum, gjøre noe hyggelig for byen, som har prøvd å skape seg ett levebrød, som har ett ønske om å skape arbeidsplasser til flere. De sitter kanskje igjen med en gjeld, som i verste fall innebærer at de mister hus og hjem. Mister alt de har jobbet for, drømt om – fordi de var modige, turte å prøve og de satset!

Hva ønsker politikerne?

Så kommer jeg hjem, tankene ruller videre.

Først reagerte jeg på at noen kunne si noe sånt, men så tenker jeg videre, det er jo selvfølgelig ikke stemmen på radioen som er problemet. Det er systemet, lovene og reglene. Det hjelper ikke å reagere på at folk handler på salg eller konkurssalg, for i mitt stille sinn så forstår jeg jo at de gjør det, når tilbudet først er der. Jeg har jo gjort det selv, en sjelden gang iblant.

Her må de høyere makter på banen! Hvilke ønsker har politikerne våre for handelsstanden i Norge?

Mange forretninger importerer fra utlandet, hvor vi betaler toll, skatter og avgifter (for vi som driver butikk kan ikke bestille en og en ting fra Kina, for under 300 kroner for å lure oss unna disse avgiftene).

Ringvirkninger

Av alt salget vi har i butikkene, går 25 prosent rett i statskassen. Det vil si av hver 1.000.000 kroner vi selger for, gir vi 250 000 kroner tilbake til samfunnet.

Til helsevesen, eldreomsorg, utdanning og så videre. Noe som alle ønsker og som engasjerer mange, for vi vil ha det bra her vi bor, på alle områder. I løpet av ett år, blir det nok noen milliarder til sammen, uten at jeg har regnet så nøye på det.

Når butikkene og handelen blir borte, vil etter hvert mange av våre leverandører bli borte, den lille produksjonen som er igjen i Norge, vil etter hvert forsvinne, noe som fører til enda høyere arbeidsledighet og enda mindre inntekter til staten.

Hva kommer til å skje med dem som pakker varene våre? Hva skjer med dem som kjører varer ut til oss? Hva kommer til å skje med regnskapsførerne?

Det er rett i underkant av 400.000 mennesker som jobber innenfor varehandel her i Norge (tall hentet fra SSB). Vi er den nest største arbeidsgruppen her til lands, etter dem som jobber innenfor helse- og sosialtjenester. Men hva om ca. en tredjedel av oss blir arbeidsledige? Altså 130.000 mennesker. Finnes det nok av andre arbeidsplasser til oss?

Når ingen av oss har arbeid, da har vi jo ikke heller penger til å handle i de få butikkene som er igjen, ikke kan vi unne oss ett restaurant besøk eller kino tur. Hva skjer med reiselivsbransjen når vi ikke har penger til å reise på ferier? Både inn- og utland.

Greit, så høres det kanskje litt overdramatiserende ut og det er ett «worst case»-scenario. Men det kan skje om utviklingen fortsetter som den gjør.

Skremmende utvikling

Hvor skal alle som driver med handel i fysisk butikk, i Norge gjøre av oss, vist våre arbeidsplasser forsvinner? Hva skjer om samfunnet mister den inntekten vi gir det? For vi vil vel fortsatt leve i en velferdsstat? Men vi som driver butikker trenger å vite: Er det dette den handelsstanden vårt samfunn ønsker? Tomme butikklokaler, høyere arbeidsledighet og mindre penger til velferd? Jeg tror ikke at noen, innerst inne, ønsker det!

Utviklingen er skremmende!

Det jeg skriver om her, gjelder ikke bare Hønefoss.

Gjennom tidligere arbeid ble jeg kjent med mange som driver forretninger i hele landet, vi holder fortsatt kontakt og deler erfaringer, de aller fleste sier det samme, uavhengig av hvilken bransje de er i. Utviklingen i deres hjemby er som de også beskriver det: Skremmende!

Det gjelder hele Norge (men selvfølgelig ikke alle). Det er beintøft å drive forretning i Norge, spesielt handel. Det er mange lover og regler vi må forholde oss til, vi som driver en bedrift i Norge, og det koster oss ofte dyrt, vi som ønsker å holde oss innenfor dette lovverket.

Jeg ønsker med dette å oppfordre de som styrer dette landet, om å sette seg ned å diskutere og bli enige om en løsning! Kanskje kan noen av lovene og reglene endres noe? Slik at vi som driver her til lands, enten det er det ene eller det andre, har ett konkurransefortrinn.

Det skal være lønnsomt å drive butikk i Norge og det skal være lønnsomt for forbrukerne å handle i Norge, framfor å handle hos utenlandske aktører. Det burde lønne seg å gå inn i en lokal butikk, å handle der framfor å velge nettbaserte løsninger. Noe som også vil tjene miljøet vårt i lengden!

Handle lokalt

Må for ordens skyld si: Jeg er innforstått med at netthandel har kommet for å bli, men hva med å velge en norsk nettbutikk med norske eiere?

Mange er kanskje ikke klar over at en god del av de nettbutikkene det handles desidert mest i her til lands, egentlig ikke er norske i det hele tatt, selv om de framstår som en relativt norsk nettbutikk. 

Det å handle lokalt skaper ikke annet enn positive ringvirkninger: Det skaper lokale arbeidsplasser, det sparer miljøet, det går mer penger tilbake til kommunene og det skaper ett levende og hyggelig lokalmiljø på så mange måter.

Støtt ditt lokalsamfunn – handle lokalt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags