Gå til sidens hovedinnhold

Lise Bye Jøntvedt: Debatter uten hersketeknikker

Artikkelen er over 4 år gammel

– Når Terje Andersen ønsker seg flere debattanter i RBs spalter og i det offentlige ordskiftet, er det grunn til å oppfordre både gjengangere, som Andersen, og nybegynnere om å holde seg til sak og ikke til personkarakteristikker. Det skriver Lise Bye Jøntvedt i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser i Ringerikes Blad (RB) 31. juli at Terje Andersen ønsker seg en bred debatt og et folkelig engasjement i saker som angår oss som bor i Ringerike.

Skal Andersens fromme ønske gå i oppfyllelse bør han avstå fra hersketeknikker i sine tilsvar.

Kamikaze-Lise

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å kommentere Terje Andersens svar på mitt forslag om å stenge bybrua for privatbilisme. Jeg visste selvfølgelig at når jeg satte spørsmålet på spissen på denne måten ville jeg få reaksjoner, og jeg visste at de fleste ville være negative.

Lise Bye Jøntvedt

Hønefoss

 

Men jeg hadde jo håpet at en oppegående debattant som Terje Andersen hadde holdt seg for god til å bruke hersketeknikker og personkarakteristikker av meg i stedet for å diskutere sak.

Ifølge Andersen burde «Kamikaze-Lise» holdes inne i lukkede rom og gis «voksenkontakt og korreks».

Han nevner også at jeg har valgt å bosette meg «klin inntil Hønefoss mest trafikkerte vei», men burde «forventes å kunne se lenger enn til gulstripa». Andersen er forundret over at jeg «tilsynelatende i fullt alvor» kan foreslå noe slikt.

Tåler dette

Jeg tåler Terje Andersens forsøk på å latterliggjøre meg veldig godt.

Som tidligere journalist vet jeg noe om hersketeknikker og å endre fokus fra sak til det som egentlig ikke betyr noe. Derfor har jeg hittil ikke brydd meg om å svare.

Men når Terje Andersen ønsker seg flere debattanter i RBs spalter og i det offentlige ordskiftet, er det grunn til å oppfordre både gjengangere, som Andersen, og nybegynnere om å holde seg til sak og ikke til personkarakteristikker.

Det er bra med debatt. Jeg har selv oppfordret til, og etterlyst flere meninger, gang etter gang i RBs spalter.

Ikke latterliggjøring

Av og til har jeg bevisst satt saker på spissen for å lokke fram svar.

Det virker ikke å være lett å få «folk flest» til å sende innlegg til avisen. Det er ikke så rart.

Det er forskjell på å mene noe og diskutere på kammerset og i tråder på nettet, og å eksponere seg med navn og bilde i papiravisen.

Det er en høyere terskel å passere for de aller fleste enn å poste noe på Facebook. Hvis debattantene attpåtil skal utsette seg for å bli latterliggjort, ja da tror jeg veien til spaltene blir enda lengre. Det bør utvises betydelig mer folkeskikk enn det Terje Andersen gjorde i sin kommentar til meg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.