Ringerikes Blad må bli mer lokal | Lise Bye Jøntvedt

- Ringerikes Blad har en stor oppgave foran seg: Bli mer lokal. Følg opp sakene. Gå oss politikere etter i sømmene. Still de vanskelige spørsmålene. Lag analyser, skriver Lise Bye Jøntvedt i dette leserinnlegget.

- Ringerikes Blad har en stor oppgave foran seg: Bli mer lokal. Følg opp sakene. Gå oss politikere etter i sømmene. Still de vanskelige spørsmålene. Lag analyser, skriver Lise Bye Jøntvedt i dette leserinnlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg etterlyser mer lokalstoff i lokalavisen, sier Lise Bye Jøntvedt i dette innlegget.

DEL

Meninger På årets siste dag fikk jeg årets siste Ringerikes Blad i postkassen. Den var nok en gang, RB altså, ikke postkassen, full av artikler jeg hadde lest på nett opptil flere dager i forveien. Samt åtte samfulle sider årskavalkade med ikke-lokale nyheter. Sørgelig lite å glede seg over for et avismenneske (og tidligere RB-journalist) som meg.

Jeg skjønner jo selvfølgelig bedriftsøkonomien bak dette. Det er billigere å levere avisen på nett enn å måtte trykke på papir i en by langt unna, frakte avisen til Ringerike og få den lagt i postkassene med bud. Aviseierne regner med at vi abonnenter etter hvert blir lei av å lese gammel nytt i papiravisen, sier vi den opp og nøyer oss med pc, nettbrett og mobil.

Lise Bye Jøntvedt

Kommunestyrerepresentant for Høyre

De som holder ut lengst med papiravisen blir vel sånne som meg, som trenger noe å tenne opp i ovnen med. Likevel forstår jeg dette. Verden går framover. De nye, unge avisleserne RB får tak i kommer neppe til å ville ha papirutgaven.

De åtte sidene med ikke-lokal nyttårskavalkade forstår jeg også økonomien bak. RB er eid av Amedia, som også eier avisen Hadeland, Drammens Tidende og en rekke andre lokalaviser. Jeg føler meg ganske sikker på at de samme åtte sidene er å lese i alle Amedias aviser. Billigere blir det ikke.

Mer lokalstoff

Men leserstrategien bak nyttårskavalkaden forstår jeg ikke. Jeg etterlyser mer lokalstoff i lokalavisen. I våre dager får vi alt som skjer i hele verden inn via flere TV-kanaler, nettet og mobilen.

Vi får det inn i samme øyeblikk det skjer. Ikke et kjendisbryllup eller -skilsmisse unngår oss, ikke en krig eller sultkatastrofe, ikke en strøm av ulykkelige flyktninger eller en vanvittig tweet fra Donald Trump. Alt får vi med oss. Men samtidig skjer det massevis av saker lokalt som lokalavisen ikke får med seg.

Jo da, RB, dere sveiver innom toppene: Herrefotball, Gledeshuset og mye sangkor og musikk. Litt politikk. Det skal avisen ha. Men det er ikke nok, og ikke godt nok.

På Ringeriksdagen er dere til stede og tar bilder av stands og publikum. Det er fint. Men hvor blir det av artiklene og reportasjene om hva alle disse foreningene holder på med til daglig, og hva de betyr for folk flest?

Engasjement

Ironisk nok spør redaktør Bjørn Harald Blaker i en lederartikkel i samme avis hvor det blir av det lokale engasjementet. Han peker på hvor lett tilgjengelig alt er på nett i våre dager, og hvor mange valg vi stilles overfor hver eneste dag. Redaktøren tror den umiddelbare tilfredsstillelsen vi får med et tastetrykk kan være en årsak til at stadig flere ikke gidder å stemme ved valg.

Resultatene av politiske beslutninger tar for lang tid. Vi ser ikke resultatene der og da, men kanskje om ti år. I det perspektivet, kjære redaktør, mener jeg at Ringerikes Blad har en stor oppgave foran seg: Bli mer lokal. Følg opp sakene. Gå oss politikere etter i sømmene. Still de vanskelige spørsmålene. Lag analyser.

Fortell oss lesere hvorfor dette er viktig for oss i vår hverdag. Det tror jeg vil hjelpe på interessen for demokratiet vårt. For det er jo faktisk dette det gjelder, vår demokratiske styreform. Den er umistelig, slik jeg ser det.

La det være klart at jeg skriver dette i kjærlighet til lokalavisen Ringerikes Blad. 


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken