Lise Bye Jøntvedt: Middag for en hundrings i Hønefoss

Middag på byen: Ann Kristin Hølen, Jonas Gythfeldt, Linda Moholdt Gården, Metter Stenersen, Rita Bakken og Tomas Haugseth fristet med middag for en hundrings i byen.

Middag på byen: Ann Kristin Hølen, Jonas Gythfeldt, Linda Moholdt Gården, Metter Stenersen, Rita Bakken og Tomas Haugseth fristet med middag for en hundrings i byen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For et kjempefint initiativ! Dette tror jeg blir en suksess.

DEL

LeserbrevFaktisk foreslo jeg det selv overfor noen av byens spisesteder for to-tre år siden, etter å ha lest om et lignende opplegg i Stavanger. Den gang var det ingen som grep ideen. Det gleder meg at det skjer nå. Jeg håper restaurantene har fått grunnlag for å fortsette med å tilby noe litt ekstra, og gjerne på tider og i sesonger da markedet kanskje ellers er litt labert.

After work

Jeg serverer gjerne en idé til, denne er fra Göteborg. Konseptet heter «After work», altså Etter jobb. Et par timer på ettermiddagen tilbyr restaurantene en liten matbit og noe å drikke for en billig penge.

Arbeidskolleger og andre møtes for sosialt samvær etter en travel arbeidsdag. I våre dager da stadig flere lever single, og førstegangsfødende er nærmere 40 enn 30 år, er det ikke alle som må haste hjem etter jobb, men heller kan tenke seg noen timer på byen.

Gjør sentrum attraktivt

Vi ser at stadig mer av handelen etablerer seg i byens utkanter, som Øvre Hønengata, på Eikli og Hvervenkastet. Vi kan like eller mislike det. Men det vi ser er etableringer som neppe ville fått plass i sentrum.

Det positive er at store kjeder velger å etablere seg her fordi de tror på Ringeriksdistriktet. Utfordringen er å finne det som gir sentrum attraktivitet, særlig ettersom områdene rundt Søndre- og Nordre torv og de nærmeste gatene etter hvert vil være tilnærmet bilfrie. Middag for en hundrings er utvilsomt et tilbud som gir sentrum attraktivitet. Vi kan like eller mislike et bilfritt sentrum, men det er i tråd med all moderne byutvikling og det vi ser i alle byer som utvikler seg. Et tilnærmet bilfritt sentrum fylles med spisesteder, kafeer, kulturaktiviteter som utstillinger og konserter, møteplasser for små og store, blomster og grønne områder, de spesielle forretningene med de spesielle varene. Resultatet er sentrum der det er hyggelig å rusle rundt for å se, møtes og oppleve.

Mathall

Et par andre ideer som jeg også har foreslått tidligere tåler å gjentas i diskusjonen om byutvikling i Hønefoss. Under paraplyen Ringeriksmat har vi flere småprodusenter av spennende delikatesser. Det dreier seg om kjøtt og fisk, oster, brød, syltetøy og mye annet. Vi har Ringerikspoteter og Ringerikserter. Tøyer vi begrepet litt har vi salater fra Elstøen og pølser fra Vidar. Vi har økologiske egg. Vi har edelkreps fra Steinsfjorden, Ådalselva og Sperillen. Og sikkert mye mer. Problemet for produsentene er å få markedsført seg og nå et stort publikum. Hver for seg er det dyrt å etablere utsalg.

Å slå seg sammen om ett lokale og noen ansatte vil være noe helt annet. Kortreist mat fra Ringerike, presentert i en mathall med smaksprøver og lettere servering. Jeg tror det kunne være noe å markedsføre også utenfor Ringerikes grenser.

Frimarked

I gamlebyen i Fredrikstad har det såkalte frimarkedet eksistert i flere tiår. Det er et slags loppemarked der du og jeg kan selge ett eller annet vi ønsker å kvitte oss med, eller kanskje noe vi har laget selv. Hver lørdag kan hvem som helst møte opp og for en rimelig leie få plass til et bord så man får vist fram det man vil selge.

Selgerne kan være barn som vil kvitte seg med gamle legoklosser eller godt leste tegneserier, til amatørkunstnere som vil selge bildene sine.

Frimarkedet er ikke ment å være for de næringsdrivende.

De som driver butikker får likevel sin del fordi byen fylles med mennesker som gjerne også tar seg en shoppingrunde i «ordentlige» forretninger når de først er i sentrum. Etter det jeg forstår er det Ringerike Næringsforening som har rett til å leie ut den øverste delen av Søndre torg. Jeg foreslår at jobben overlates til frivillige organisasjoner, lag og foreninger som sikkert trenger noen leieinntekter og har folk til å ta seg av organiseringen. Alle vinner:

Ringerike Næringsforening bidrar til at byen fylles med mennesker, frivilligheten får inntekter, alle som har noe å selge får anledning til å gjøre det, alle som liker brukt og lopper får noe å se på.

De etablerte forretningene og spisestedene får muligheten til å trekke til seg kunder som kanskje ellers ikke ville vært i sentrum på en lørdag.

LES OGSÅ ANDRE INNLEGG AV LISE BYE JØNTVEDT:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags