Derfor må vi jobbe for å få flere kvinnelige ledere

Lokalt jobber Novapro for å synliggjøre lokale kvinner, også innen ledelse. Her fra Anne Marie Thomle Brager vant kåringen av Årets kvinnelige forbilde. Hun er enhetsleder på Austjord.

Lokalt jobber Novapro for å synliggjøre lokale kvinner, også innen ledelse. Her fra Anne Marie Thomle Brager vant kåringen av Årets kvinnelige forbilde. Hun er enhetsleder på Austjord. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor må vi jobbe for å få flere kvinnelige ledere? Det korte svaret er: Mangfold. Og nei, det går ikke av seg selv.

DEL

KommentarVerken i Ringerike eller Hole er det noen grunn til å være særlig fornøyde med andelen kvinnelige ledere.

Men hva skal man gjøre? Og hvorfor? Dette går da vel av seg selv?

Over tid er det blitt rapportert at flere kvinner enn menn tar høyere utdanning. For mange er veien mot toppen kanskje bare så vidt begynt, men det er langt fra en bred allé som ligger åpen.

Bevissthet

Erfaringer viser at uten en bevissthet på at det lønner seg å velge fra hele befolkningen, er det større sjanse for at man ender opp med å velge noen som ligner seg selv. Og lederansettelser flest gjøres fortsatt av menn.

Siv Storløkken

Digitalleder i Ringerikes Blad

Mange har hørt om undersøkelsen «Menn som ikke liker karrierekvinner» (les mer hos VG). Resultatet der viser at han blir beskrevet som en kjernekar, mens hun er egoistisk og sjefete. CV og alle kvalifikasjoner er identiske. Eneste forskjellen er navnet.

Slik virker altså underbevisstheten. Derfor må vi være bevisste. Fordi, som Anne Lise Rian sa til Ringerikes Blad for et år siden:

– Samfunnet vårt går glipp av mye ressurser ved at kvinner ikke tør å stå fram eller kaste seg ut i det. Ringerikssamfunnet trenger alle de kreftene vi kan få.

Må læres

Utviklingsdirektør Ellen Grønlund i Tronrud eiendom peker i dag på kvinners interesse, prioritering og selvtillit som mulige årsaker til færre kvinner enn menn blir ledere.

Interesse og selvtillit tror jeg henger nøye sammen. Derfor må dagens mannlige (og kvinnelige!) sjefer se kvinnetalentene som kommer. De skal oppmuntres, oppfordres – og utfordres.

For ingen er født leder, faktisk heller ingen menn.

Ikke for sent å lære

I november skulle Gunnar Bjerkavåg, sjef i mediekonsernet NHST gjennom 18 år, forsvare at det ikke finnes en eneste kvinne i hans konsernstyre:

– Dette tror jeg kommer til å bli bedre over tid. Vi har mange dyktige kvinner hos oss, og «talentmengden» er voksende. Derfor vil problemet løse seg selv, sa Bjørkavåg til Medier24

Dagens næringsliv-eieren prøvde med denne (!) og andre uttalelser å ro seg på land, men motstrømmen var sterk og han fant bare et lite skjær. Nå går han av. Det har, visstnok, ingenting med november-uttalelsene å gjøre, men likevel sier han til Kampanje:

– Jeg har undervurdert betydningen av godt proaktivt arbeid i å utvikle bedre mangfold og vært for lite flink til å utvikle mangfold i ledergruppene.

Noen har sett lyset, med andre ord.

LES OGSÅ DENNE KOMMENTAREN:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags