Ønsker mindre makt lokalt

Fremskrittspartiet og Høyre og noen enkeltrepresentanter ønsket lengre skjenketid, men ble nedstemt i kommunestyret.

Fremskrittspartiet og Høyre og noen enkeltrepresentanter ønsket lengre skjenketid, men ble nedstemt i kommunestyret. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvilken merkelapp setter de da på lokaldemokratiet og egen administrasjon, spør nyhetsredaktøren, etter at Frp ønsker statlig finansiering av eldreomsorgen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kan Ringerike kommune tilby bedre helse- og omsorgstjenester hvis staten tar et større ansvar? Det mener Frp.

Frp-leder Siv Jensen tror at deltakelse i et nytt prøveprosjekt som tester ut dette er godt valgkampmateriale lokalt. Over hele landet.

Tilbyr ikke mer penger

Et foreløpig noe ullent beskrevet prosjekt skal todeles. Den ene delen skal bygge på tildeling av tjenester basert på sentrale kriterier. Den andre skal bygge på lokale prioriteringer som i dag, men med øremerkede omsorgspenger.

Det er viktig å merke seg at staten ikke skal tilby mer penger i sum. Gevinsten må altså ligge i opplevd kvalitet og effektivitet.

Lokalt virker den største utfordringen i dag å være å avklare hva som er verdig omsorg.

Må forventningene justeres?

En del brukere, pårørende og ansatte opplever lav verdighet i omsorgen, mens administrasjonen mener at tjenestene er innenfor lovlighetens grenser. Noen kaller det et forventningsgap, og ønsker en forventningsavklaring.

Betyr det i praksis at flest må justere opp eller ned forventningene?

Svekker lokal makt

Tydeligere og nasjonale kriterier for tildeling av omsorgstjenester vil bidra til forventningsavklaring og rettferdighet på tvers av kommunegrenser.

Øremerkede penger vil føre til større forutsigbarhet, men å svekke lokalt politisk handlingsrom er neppe et dynamisk verktøy for økt verdighet i omsorgen.

Vi håper Frp får alle partier med seg i arbeidet med å søke nye og bedre løsninger, både i Ringerike og resten av regionen.

Som lokal valgkampsak er det dog spesielt at de vil gjøre det ved å overføre mer makt og ansvar til staten.

Hvilken merkelapp setter de da på lokaldemokratiet og egen administrasjon?

Det er lokale politikere og administrasjon som først trenger en ærlig og brutal forventningsavklaring til verdighet i pleie og omsorg.

Ansvarsoverføring til staten er ikke nødvendig før lokale evner feiler.

Bjørn Harald Blaker

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad

Det er lokale politikere og administrasjon som først trenger en ærlig og brutal forventningsavklaring til verdighet i pleie og omsorg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken