Torsdag kom bråtebrann ut av kontroll både på Ask og på Vesterntangen. Knusktørr gress- og skogbunn kombinert med plutselig vind gjorde at ild spredte seg ukontrollert, ja som ild i tørt gress.

Resultatet var brannutrykning, nedbrent skog, og ikke minst én person til kontroll på sykehuset som følge av mulige røykskader. Denne gangen endte det beklagelig, men etter forholdene nokså bra. Det kunne gått enda verre, og det er med god grunn brannvesenet advarer mot den vårlige aktiviteten.

Er vi tunglærte? Må vi gjøre alle feilene selv, før vi kan lære av det?

Selv om det ikke nødvendigvis er ulovlig å brenne bråte, er det flere regler som må følges, minner politiet om. Torsdagens branner endte med opprettelse av sak hos politiet.

En liten digresjon: Ringerikes Blad har historie helt tilbake til 1845. Nylig var det en leser som muntert refererte fra avisens tidlige år. På den gangs «Direkte linje» hadde en leser sett seg lei av å bli skremt av hester. Var det ikke mulig for hesteeiere å henge en bjelle på sine hester, av hensyn til gående? Parallellene til dagens sykler er åpenbar, og kanskje også til bilisters bruk av lys og blinklys.

En del tematikk er altså gyldig både i 1845 og 2017, kanskje fordi vi ikke tenker nok på konsekvenser for både oss selv og andre. Resultatet er at de samme problemene oppstår år etter år, og gjerne på samme tid på året også. Er vi tunglærte? Må vi gjøre alle feilene selv, før vi kan lære av det?

Lytt til gode råd fra brannvesenet. Sjekk reglene. Sjekk været. Vis hensyn. Sørg for å ha slukkeutstyr på plass før du tenner på. Ikke brenn store flater, og sørg for gode sikkerhetsmarginer. Lær av andres feil, slik at vi ikke får bråtebrann ut av kontroll – igjen.

LES OGSÅ: