Årets TV-aksjon er en umusikalsk skivebom

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvordan i all verden skal vi håndtere flyktningkrisen, både praktisk og økonomisk?

DEL

LederRegjeringen utelukker ikke å flytte penger fra bistandsbudsjettene til flyktninghåndteringen. Og midt oppi dette rigger vi oss på nytt for TV-aksjonen, den imponerende årlige dugnaden til det norske folk.

Men hvor skulle disse pengene gå i år? Til regnskogen? Hallo!

Årets TV-aksjon blir dessverre både umusikalsk, og en skivebom knyttet til dagens utfordringer. Så vil en slik konklusjon sikkert bli møtt med reaksjoner, for å redde regnskogen handler også om å redde både mennesker, og ikke minst klima, som jo er en global utfordring.

Regnskogprosjektet påvirker mange mennesker. Hele 260 millioner mennesker bor i regnskogområdene, og lever av den. Selvsagt er regnskogen et godt formål.

Hadde vi ikke stått til opp over ørene i håndteringen av flyktningkrisen, hadde vurderingen vært en helt annen. Måtte vi ikke velge mellom krisehjelp for flyktninger og bistand til millioner av andre mennesker, hadde det stilt seg annerledes.

Flyktningkrisen har oppstått så plutselig at ikke engang regjeringen fikk med nødvendige tiltak i forslaget til neste års statsbudsjett. TV-aksjonen styres med enda større langtidsplanlegging. Allerede i juni i år ble det besluttet at TV-aksjonen i 2016 skal gå til Røde Kors sitt arbeid i krigsherjede områder.

TV-aksjonen burde hatt en katastrofeklausul, slik at når kriser oppstår plutselig, kan formålet endres. Det ville vært klokt i år. Det opprinnelige formålet kunne flyttes til påfølgende år.

I år er det slik det er. Pengene fra TV-aksjonen skal gå til regnskogen.

Ikke misforstå: Gi penger til dette viktige formålet, gjerne på nivå med i fjor.

Poenget er at i tillegg kan det være hensiktsmessig å spørre seg selv om det er riktig å gi det samme beløpet til arbeidet med flyktningkrisen. Det er på dette området det haster mest akkurat nå.

Hadde vi ikke stått til opp over ørene i håndteringen av flyktningkrisen, hadde vurderingen vært en helt annen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags