Gå til sidens hovedinnhold

En ny og viktig bio-milepæl

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag ble en ny viktig milepæl for Follum-miljøet passert. ESA ga, etter ett års behandling, grønt lys for at Enova kan støtte etableringen av et fullskala biokullanlegg i Hønefoss med 138 millioner kroner. Med det er de store planene et langt skritt nærmere realisering.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva skal vi leve av etter oljen? Hvordan skal vi erstatte miljøfiendtlig energi med fornybar energi? Svaret på noe av dette ligger i Hønefoss, på Follum. Arbaflame er et selskap som har utviklet en ny type biokull. Med utgangspunkt i flis fra furu og gran, kan de produsere en type pelletskull som kan erstatte kullet som brukes i strømproduksjon i mange europeiske land.

«Grønne» investorer er kraftig forbrent etter tidligere politisk vingling.

Selv om innovasjonen og teknologien er på plass, er det en kronglete vei fram, ikke minst for å finansiere opp de om lag 400 millionene som trengs for å bygge produksjonsanlegget.

Heldigvis er staten positive til å bidra, men støtten måtte avklares med ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan. Mandag kom beskjeden om at de ikke har noe å innvende. Dermed er grunnmuren i finansieringen på plass. I løpet av 2017 håper Treklyngen-sjef Rolf Jarle Aaberg at den endelige investeringsbeslutningen er klar. Da kan byggingen starte.

Å blåse nytt liv i regionens unike treindustri er et maratonløp, og tålmodighet er en dyd av nødvendighet. Det går riktig veien, og for hvert skjær i sjøen som passeres, er vi nærmere at det blir fullskala produksjon på Follum.

ESAs svar er et viktig signal også i et litt utvidet bilde. «Grønne» investorer er kraftig forbrent etter tidligere politisk vingling. ESA viser at det er mulig å gi økonomisk starthjelp til denne typen miljøvennlige og framtidsrettede prosjekter.

Som en av landets viktigste skogdistrikter, med bred treindustriell spisskompetanse, har vi de beste forutsetningene.

Kommentarer til denne saken