Sportsdirektøren snakker om proffsyklisten Audun Brekke Fløtten, som mandag kveld ble meid ned av en bilist i Spania.

Det er bemerkelsesverdig mange som sykler uten hjelm i Ringeriksregionen. Det gjelder både unge og voksne.

LES OGSÅ: Dramatiske minutter etter at Fløtten ble påkjørt

Snart fylles gater og veier i regionen med syklister igjen. Da håper vi på en sentral endring:

Vi vil se flere med sykkelhjelm, på hodet. Ja, for det er bemerkelsesverdig mange som sykler uten hjelm i Ringeriksregionen. Det gjelder både unge og voksne.

Hvorfor det er slik, er vanskelig å forstå.

LES OGSÅ: Audun forstår nesten ikke hvor heldig han har vært

Noen er nok overbevist om at de er flinke til å sykle, og kanskje sier de til seg selv at de bare sykler på steder det er trygt og lite trafikk. Dem om det.

Brekke Fløtten er en særdeles god syklist, og en vei med fartsgrense på 60 kilometer i timen er kanskje heller ikke spesielt risikabelt i manges øyne. Det hjalp ikke, og Brekke Fløtten visste ikke hva som traff ham før det var for sent. Bilisten skal ha blitt blendet av sol, og meide ham ned bakfra.

Kanskje er det også noen som er bekymret for sveisen, eller hvordan de ser ut med hjelm på hodet. Forfengeligheten har som kjent sin pris, men å gamble med livet har en altfor høy risiko.

I trafikken, selv på steder der myke trafikanter er adskilt fra biler, er vi prisgitt mer enn egne ferdigheter. Vi kan ha full kontroll på egen ferdsel, men vi kan aldri ha full kontroll på hva andre gjør. Vi må derfor ta høyde for dette, og sikre oss som best vi kan.

Å bruke sykkelhjelm er en billig og enkel forsikring.

Vi trenger å gjøre et felles løft. Normalen må være at sykkel og hjelm hører sammen.

Voksne, enten de er foreldre eller ikke, må gå foran som gode eksempler. Også i vår region må hjelmsveis være å foretrekke framfor ulykker med fatalt utfall.