Gå til sidens hovedinnhold

Kompiskjøring eller pirattaxi?

Artikkelen er over 4 år gammel

Før sto folk i drosjekø. Tiden har endret dette. Nå står stadig oftere drosjene i kø. Kompiskjøring og det enda mer suspekte «pirattaxi» brer om seg.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

La det være sagt først: Det er ikke lov til å ta betalt for persontransport om du ikke har løyve. Det betyr at mye av det som nå foregår er ulovlig. Viktig er det også å si at drosjenæringen er underlagt et helt annet kontrollregime. Mens du vet hva du får når du setter deg inn i en drosje, kan det være risikosport å sette seg inn i en privatbil med en sjåfør du har avtalt transport med.

Les saken: – Jeg går oftere ut når det koster halve prisen å komme seg til byen

Selv om saken er krystallklar, er det ikke dermed sagt at dagens drosjeordning vil leve videre som før. Den er satt under press, og nye løsninger for persontransport vil komme, og vil akselerere utviklingen.

Det er tre ting som er viktig når du trenger transport: Pris, tilgjengelighet og sikkerhet. Skal vi være helt realistiske er ikke sikkerhetskriteriet det som er det utslagsgivende. Hvis du får lavere pris og bedre tilgjengelighet, vil den løsningen vinne fram. Over tid vil de nye ordningene bli bedre regulert slik at sikkerheten kommer på riktig nivå.

Drosjenæringen lever beskyttet i et monopol. Det er ikke bare av det gode. Det kan gjøre at utvikling ikke prioriteres. Nye konkurrenter, som Uber, kommer inn med teknologi, brukervennlige løsninger og fleksibilitet. Nå jobbes det for å bedre kontrollerbarheten, blant annet knyttet til skatt og avgifter. Slike tjenester vil bli flere. Vi vil også se løsninger for kooperativer og bilflåteklubber som endrer hele vårt forhold til privatbilisme og persontransport. Det blir billigere, mer fleksibelt og mer miljøvennlig.

I stedet for å bruke dagens løyveregler som skjold, bør drosjenæringen erkjenne bevegelsene, og utvikle sin plass i framtidens transportløsninger. Det vil fortsatt være behov for drosjesjåfører, i en ny form.

LES OGSÅ: Bruk av pirattaxi har eksplodert og Sosialarbeidere bak rattet i nitti år

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.