Bjørn Harald Blaker: Få bort forskjellsbehandingen

– Et smilefjes på døra er et kvalitetsstempel, skriver ansvarlig redaktør i Ringerikes Blad, Bjørn Harald Blaker.

– Et smilefjes på døra er et kvalitetsstempel, skriver ansvarlig redaktør i Ringerikes Blad, Bjørn Harald Blaker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor skal det være forskjell på hamburger- og kebabrestauranter?

DEL

LederVinteren 2016 kom smilefjesordningen til distriktet vårt. Det introduserte en helt ny, og folkelig matsikkerhetsordning. Mattilsynet påla restaurantene å vise fram sine matkontrollresultater. Et smilefjes i døra viste potensielle kunder at maten ble tilberedt på en trygg og god måte. Strekmunn eller surmunn, viste at alt ikke var på stell.

Ordningen ble raskt tatt godt imot av publikum. Den var enkel å forstå, og det innga tillit til spisestedet. Den gang var interesseorganisasjonene for spisesteder skeptiske. De fryktet blant annet tilfeldigheter og skjønn.

Nå har pipen fått en annen lyd. Nå ber spisestedene selv om å få bli del av ordningen, men foreløpig får kebabbutikker nei i vårt distrikt.

Det er rom for tolkning i regelverket, siden ordningen skiller mellom spisested og takeaway, altså om maten spises der den selges eller ikke. Bare én av stedene som selger kebab i distriktet er omfattet av ordningen. De andre, blant andre Tippen Galaxy Grill, vil gjerne bli del av den. De har for øvrig godt med sitteplasser og bord til kunder i sine lokaler.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Et smilefjes på døra er et kvalitetsstempel. I lys av dette er det vanskelig å forstå hvorfor Mattilsynet tolker reglene på en måte som fører til forskjellsbehandling. Det er grunn til å forstå Mattilsynets kapasitetsutfordringer, men dette må ikke få virke konkurransevridende i markedet.

Både kunder og spisesteder ønsker ordningen. De opplever at den bidrar til bedre matsikkerhet og tillit. Derfor bør Mattilsynet i distriktet ta en ny vurdering av sin tolkning og praksis.

Dersom muligheten for å nyte maten i lokalene er skillet, bør dette enkelt kunne håndteres. Er det lagt til rette for å spise i lokalene, med bord og stoler, er det et spisested.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags