Bjørn Harald Blaker: Gutta ødelegger debatten

- Lokalt har vi heldigvis et bedre debattklima, men også her har vi hatt tendenser til det hodeløse, skriver redaktøren i lederen.

- Lokalt har vi heldigvis et bedre debattklima, men også her har vi hatt tendenser til det hodeløse, skriver redaktøren i lederen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Over halvparten av oss vegrer seg for å si det vi mener fordi debattklimaet er så tøft. Det viser foreløpige tall fra Likestillingsombudet, som blir publisert rett over nyttår. Det er menn over 50 år som er verstingene.

DEL

LederLokalt har vi heldigvis et bedre debattklima, men også her har vi hatt tendenser til det hodeløse.

I de siste ukene har oppmerksomheten knyttet til seksuelle krenkelser vært stor. Det er bra, for #MeToo-kampanjen har vist at problemet med trakassering, særlig av kvinner har vært større enn vi har sett.

Nye tall som Likestillingsombudet presenterer nå aktualiserer et annet, men beslektet tema. I sosiale medier og kommentarfelt florerer krenkelser, hatefulle ytringer, stigmatisering og trusler. Tallene viser at hver tiende kommentar på Facebook-sidene til NRK og TV2 er hatefulle.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Hamrende på et tastatur i sin egen hule, skytes det fra hofta. Noen liker det provoserende. Det skaper debatt, hevdes det. Er det ikke det vi vil ha i et åpent samfunn?

Nei, i det øyeblikket du bytter saklige argumenter med hatefulle ytringer, ødelegges debatten. Først og fremst tråkker enkeltpersoner og/eller grupper ned. Det er ille nok, men det skremmer også bort andre som kunne ha bidratt i debatten. Det svekker samfunnsdebatten og gir oss et demokratisk problem.

I media har vi her et problem. Vi har ikke knekt koden for hvordan den nye debattformen skal modereres og styres.

På den ene siden vil vi hegne om, og verne ytringsfriheten. Vi vet fra historien at det å legge lokk på, og sensurere er en farlig sti. Samtidig må media moderere på en måte som gjør at motdebattanter ikke skremmes til taushet, for da blir ikke debatten balansert og fruktbar.

Når debatten fungerer, fører den mye godt med seg. Vi har alle noe å lære av de rakryggede lederne ved Hvalsmoen. Da debatten raste som kraftigst, og en del kom med påstander ut ifra egen forståelse, ble de møtt av en invitasjon til mottaket. Med kunnskap og kjennskap, ble debatten nyansert. Bra! Det fører lokalsamfunnet vårt framover.

I Ringerikes Blad ønsker vi å være felles arena for debatt, om både smått og stort. Vi håper at så mange som mulig både vil og tør være med, og at alle fortsetter å bidra til at vi holder debatten på et saklig nivå. Vi ønsker også sterke meninger velkommen, men ikke de som har en form som bidrar til hat.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags