Gå til sidens hovedinnhold

Et pinlig og flaut kapittel

Artikkelen er over 4 år gammel

De lokale saksøkerne har avslått Regjeringens kompromissforslag for minnesmerket på Sørbråten. Hvorfor: Enten har ikke Regjeringen forstått, eller så vil de ikke forstå, at det er minnesmerkets plassering, og ikke utformingen isolert, som er naboenes ankepunkt.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Saken om minnesmerket har utviklet seg til å bli en pinlig og flau sak. Den store feilen skjedde i starten, hvor involveringen var for dårlig.

Så ble det alt annet enn bedre, da gjennomføringskraften skulle demonstreres. Så topper det seg nå, i og med at Regjeringen tilbyr å forkaste det dype kuttet i odden på Storbråten som utforming på minnesmerket. Problemet er jo at Regjeringen ikke har hørt godt nok etter, når den foreslår å opprettholde plasseringen, men skrote utformingen.

Så får den en tilleggsutfordring. Minnestedene ved Regjeringskvartalet i Oslo og ved Utøya var tenkt å henge sammen. Masse fra skåret på Sørbråten skulle brukes som del av minnesmerket i Oslo.

Regjeringen må vurderer om det i tilstrekkelig grad ble lyttet til konklusjonene fra styringsgruppa for minnesmerket i 2012, ledet av Åse Kleveland.

Les også:

Det er prisverdig at Regjeringen, med kompromissforslaget, ønsker å komme naboene i møte. Ingen er tjent med en opprivende rettssak. Den vil være til stor følelsesmessig belastning, også for pårørende og andre som ble rammet av terrorhandlingene.

Nå er det to parter i denne saken: Regjeringen og de saksøkende naboene. Et mulig kompromiss og forlik krever klokskap og besinnelse, i en sak som dessverre har kommet skakt ut, og fått vare altfor lenge. Nå må dette kapittelet lukkes.

Regjeringen må vurderer om det i tilstrekkelig grad ble lyttet til konklusjonene fra styringsgruppa for minnesmerket i 2012, ledet av Åse Kleveland.

Det var i kjølvannet av denne at problemene startet. Det vil i tilfelle rote til framdriften for byggingen av begge minnesteder, men Regjeringen har jo nå i kompromissforslaget vist vilje til å endre utformingen.

Kommentarer til denne saken