Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg strøk i to fag. Nå sitter jeg her og lurer på hvilken av mine fine biler jeg skal bruke i dag»

Artikkelen er over 3 år gammel

Brett opp ermene, men slipp ned skuldrene. Det er oppfordringen fra redaktør Bjørn Harald Blaker til ungdom som nå går i gang med et nytt skoleår.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Ikke bekymre deg om du ikke får toppkarakter. Jeg strøk i to fag. Nå sitter jeg her og lurer på hvilken av mine fine biler jeg skal bruke i dag.» Litt forenklet var det dette den kjente og suksessrike TV-personligheten Jeremy Clarkson nylig tvitret til sine fans.

Biljournalisten som er kjent fra BBC-serien «Top Gear» har riktig nok vist seg ikke å være noe mønsterforbilde for alt, men her har han et viktig poeng.

Ringerikinger i alle aldre inntar i disse dager skolebenken. Mange av dem skal for første gang få karakterer på skolearbeidet, og derigjennom måles opp mot både forventninger og medelever. Andre jager karakterer som gjør at de kan komme inn på videre utdanningsløp de ønsker.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Det mangler ikke på alvor, både knyttet til mestrings- og selvfølelsen her og nå, men også knyttet til karriere og retning i livet ellers.

Med karakterene starter en balanseringsøvelse i kommunikasjon, for både foreldre og andre som ønsker å hjelpe unge mennesker inn på en sunn og riktig vei i livet. Ingenting kommer av seg selv, og du må jobbe hardt for å få gode resultater. Samtidig må ikke karakterjaget bli så tøft at det knekker de unge. Det må vi som foresatte og velmenende voksne balansere i hva vi sier og forventer.

Når vi fokuserer på å hjelpe de unge til å oppleve at jobbing og helhjertet innsats gir bedre resultater, gjør vi noe som kan skape varige vaner og god arbeidsmoral. Det handler om å se elevens styrke og potensial. Konsentrerer vi oss for mye om karakterene, mister vi fokus på elevenes talenter, og elevene mister følelsen av mestring.

Herr Clarksons tabloide framstilling minner oss på noe viktig. Ingen lykkes på alle områder. Vi er alle forskjellige, og har forutsetninger til å bli spesielt gode i forskjellige ting. Ingen er verdensmester i alt. Samtidig må vi balansere dette, for Clarkson er en hardtarbeidende herremann. Heller ikke hans suksess har kommet av seg selv.

Brett opp ermene, men slipp ned skuldrene. Jobb godt og hardt, men ikke la deg stresse av karakterene. Jobb for å bli bedre, men ikke best i alt. Vi som foreldre og voksenpersoner må hjelpe elever og studenter til å se forskjellen på dette.

Kommentarer til denne saken